Коняк и слухове около новата баня в Овощник

С поднасяне на чаша коняк приключила церемонията по откриването на Минералната баня в Овощник през далечната 1935 г. Освещаването станало на 30 юни „при стечението на много граждани, прочетоха се и подходящи молитви”. Кметът казал само няколко думи, съобщава казанлъшката преса.

Постройката на „банската сграда” при новото изворче била дело на предприемача М.Белов, тя била по–голяма и  удобна от старата. Разбира се, и по–чиста, тъй като на санитарните власти често се налагало преди това да глобяват ползващите благината, които хвърляли боклуците право в „хигиенната” стая. Санкциите били между 1 и 50 лева.

Доволството от новия фасон на банята било всеобщо, а по традиция нашенецът не успял да пресече изкушението да пусне някои слухове. Сред тях бил и този, че водата нарочно се затопляла отдолу под банята изкуствено. Общината прибягнала до услугите на пресата, за да опровергае мълвата: „Водата в басейна при новата баня при с.Овощник не се затопля изкуственно, както се говори от някои граждани, а си е естественно топла.  Затопля се само водата за измиване при курните. Минералната вода при тази баня се е покачила с няколко градуса и се предпочита от много посетители”.

Нещо повече, местната власт организирала заедно с Казанлъшката инспекция безплатно банско лекуване в Овощник на работници. Кметът осигурил безплатни превозни средства, а билетите за баня поемала Инспекцията по труда. Работнизите посещавали Минералната баня в Овощник „вън от работното им време”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram