Утре е последен ден за записване след приема в гимназиите

До 30 юни продължава срокът за записване на учениците в профилираните и професионалните гимназии в страната с прием след завършен 7 клас. Срокът, обявен от МОН, тече от вчера, 28 юни. Записването ще продължи и утре.

В същия срок се подадат заявления за участие във второто класиране. Некласираните до момента младежи участват в него автоматично без да попълват допълнителни документи. Недоволните от първия етап трябва да подадат заявленията си в училищата, в които са били приети, без да пренареждат желанията си. При втория тур може да бъдат класирани на по-предно желание или да останат в същото училище, където им се пази място. Списъците с приетите ще бъдат обявени до 4 юли 2017 г.

Резултатите от първия етап на класирането за училища с профилирани паралелки и за част от професии с прием след завършен 7 клас могат да се проверят на един от двата сайта:  https://priem.mon.bg или http://7klas.mon.bg.

 

Над 31% от заявленията за участие в първото класиране за профилираните и професионалните гимназии в страната са подадени в електронната система на МОН. Тя заработи за първа година като алтернатива на кандидатстването с документи на хартия в училищата-гнезда.

Най-висок процент електронни документи има в областите Пазарджик – 97 %, Перник – 91 %, Смолян – 60 %, Хасково – 59 %, Варна – 51 %,  Ловеч – 44 %, Велико Търново и Кърджали по 43%, Сливен – 42 %, Видин, Търговище и Шумен по 39 %. За София-град 26 % от заявленията са пуснати в платформата на МОН.

Най-малко са се възползвали от електронното подаване в областите Враца – 3 %, Благоевград, Русе и Силистра по 8 %, Бургас – 12 %,  Габрово – 13 %, Добрич – 15 %, и Кюстендил – 16 %.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram