Рекордно високи цени на розовото масло от над 11 хил. евро притесняват търговците

Цените на розовото масло се увеличиха изненадващо и до степен, че минаха всякакви очаквания за психологически и исторически граници. Те нарастват до 10-12 хил. евро на кг спрямо 8-9 хил. евро през предходната година, която също се смяташе за рекордна от гледна точка на стойността. Високите цени обаче тревожат, вместо да радват бизнеса. Причината е, че те могат да отдръпнат много от клиентите, които просто ще изключат маслото от своите рецептури при приготвянето на парфюми, козметика и фармацевтични продукти.

Действително годината не е белязана нито от нисък добив, нито от големи амплитуди в рандеманите. За производството на 1 кг розово масло традиционно са необходими между 3 и 4 тона розов цвят, като в тазгодишната кампания този показател е в златната среда от 3.5 тона.

За пагубното влияние на високите цени върху сектора се притесняват и големите производители. На този етап те са разделени в мненията си дали през годината производството на розово масло ще достигне обичайните 1.5-1.8 тона, или ще надмине тези числа. Но количеството не е най-същественият проблем, защото все още е неясно дали изобщо ще има търсене на по-новата по-висока стойност.

Индикациите за увеличението в цените на розовото масло се появиха още със старта на кампанията по събирането на розовия цвят. Тази година тя започна в последната декада на април, или две седмици по-рано от обичайното. Традиционното производство на розов цвят в България в последните няколко години е между 7.5 – 8.5 хил. тона. По данни на сектора и през 2016 г. реколтата ще е около тези нива.  Килограмът се продаваше на стойност между 5 и 6 лв., а в последните дни на места достигна дори 7 лв. Спокойно може да се каже, че това е прецедент“.
За сравнение, в предишните две години розоварните, които преработват цвета, са го купували за около 2.50 – 3.50 лв/кг. През изминалата 2015 г., която беше слаба и създаде дефицит в търсенето на суровината, стойността не надмина 4.20 лв/кг.

През 2015 г., която беше тежка, износът на розово масло е нараснал, признават от сектора. Причината за това увеличение са търгувани стари количества от много силната реколта през 2014 г. Официални данни за износа на този продукт липсват. Групата на маслата от етерични култури (без лавандулата) обаче отбелязва ръст на експорта през 2015 г. от 35% на годишна база, като основен дял в нея има именно розовото масло.

По данни на сектора през изминалата година сделките за килограм розово масло са се сключвали на средна цена от 9 хил. евро. (спрямо съответно 6 хил. и 7 хил. евро за 2013 и 2014 г.). Сега прогнозата е, че тя ще достигне 11-12 хил. евро/кг за конвенционалното масло и 14 хил. евро/кг за розовото био масло. Каква точно ще е крайната му стойност ще стане ясно през есента, когато всички количества обичайно са продадени или договорени.

По-скоро е възможно високата цена да доведе до нулева година за дестилериите, тоест те да работят близо до себестойността и с много ниски или никакви маржове на печалба. „Просто пазарът има някакви нива, след които не може да приеме увеличението на цената. Трябва да сме солидарни с нашите клиенти, които също трябва да могат да продадат продуктите си. Тези високи нива като цяло обаче са опасни за производителите и ако се задържат, могат да съсипят бранша“, смята Веселина Ралчева. Розоварите работят с марж от около 10-20%, но много от тях са с кредити или пък изпълняват инвестиционни програми.
capital.bg

Автор: Силвия Радославова

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram