Община Казанлък призна: Има финансов риск от половин милион лева за бюджета заради падналото МГ!

Община Казанлък признава в свое Право на отговор, пристигнало в редакцията ни в петък, че съществува финансов риск за бюджетана казанлъчани след разрухата на крилото на МГ-то.

 

В публикацията ни  „Казанлък връща на Европа до 3,5 млн.лева заради резила с МГ-то” от края на миналата седмица, разказахме как до 2017 г. не се разрешава никаква строително-ремонтна интервенция по сградите на казанлъшките училищата, санирани с европейски пари преди 3 години.

Случаят с ПМГ „Никола Обрешков” е точно такъв, разкри нашият екип, проследявайки клаузите в общия договор за седемте санирани местни училища през 2011 г., договор, подписан между Община Казанлък и Оперативна програма „Регионално развитие”. Цялата стойност на комплексния договор е 3,5 млн.лева за енергийното обновяване на школата и ако настъпи щета в следващите 5 години, нанесена съзнателно от ремонти, създава опасност от връщане на Европа на пари  до 3,5 млн. лева.

Във връзка с възникналите извънредни обстоятелства, финансовият риск за Община Казанлък е само до размера на нанесените щети по инвестицията, направена по сградата на ПМГ „Никола Обрешков“ в рамките на проекта, и то само в случай, че инвестицията не бъде възстановена.

Община Казанлък е предприела всички действия за спешно намиране на решение на извънредната ситуация и е уведомила всички държавни институции, имащи отношение по въпроса.

Твърденията във въпросната публикация в Пресс ТВ и произтичащите от тях внушения категорично не отговарят на истината”, пише в Правото на отговор.

В него, всъщност, се потвърждава изнесеното от Пресс ТВ, не само в цитираната публикация, но и в други по темата. А то е, че Община Казанлък е в гаф. Със започналото строителство на Националния център по природо-математически науки е предизвикана необратима щета-рухна половината източно крило на МГ-то.

Община Казанлък наруши клаузата по договора са ЕС пет години да опазва и съхранява санирането, направено с евросредства. Това администрацията признава в Правото на отговор:

„Усвоената и отчетена стойност на проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебни заведения в гр.Казанлък“, предмет на посочената публикация, е 2,3 млн.лв., от тях 443 хил.лв. са средствата, вложени в сградата на ПМГ „Никола Обрешков“.

Община Казанлък е изпълнила и изпълнява всички ангажименти към Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“. Управляващият орган своевременно е уведомен за възникналите извънредни обстоятелства около сградата на училището.

            Съгласно решение на Общински съвет – Казанлък, предназначението на сградата няма да се промени за срок от 5 /пет/ години от реализирането на проекта.

Съгласно договора за безвъзмездна финансова помощ Общината има ангажимент да  осигури устойчивост 5 години на постигнатите резултати и индикатори по проекта.

Във връзка с възникналите извънредни обстоятелства, финансовият риск за Община Казанлък е само до размера на нанесените щети по инвестицията, направена по сградата на ПМГ „Никола Обрешков“ в рамките на проекта, и то само в случай, че инвестицията не бъде възстановена.”

С две думи Управляващия орган, т.е. далият европарите преди три години за енергийната ефективност на седемте училища е информиран след дъжд качулка от Общината, че резултатът от санирането на МГ-то е пагубен-срутено училище и погребани близо 450 хил.лева.

От Общината обясняват още, че ще ни глобява ЕС само, ако не възстановим тази близо половин милионна инвестиция.

Простата сметка показва, че сега администрацията на Галина Стоянова ще търси 443 хил.лева, за да възстанови тази инвестиция. После ще трябва да преодолява огромните щети по срутването на училището и тепърва да строи въпросния Национален център. Към момента никой не може да изчисли точно с колко пари сме набутани, ние, хората на Казанлък.

Но, че сме прави в статиите си показват ред факти.

Първо, от подопечните чиновници на кмета Стоянова срещаме тотална съпротива и отказ да ни покажат допълнителното споразумение с Оперативната програма „Регионално развитие”, в което да пише, че Управляващият орган е дал разрешение за  строежа на пристройката към МГ-то, като се е съгласил да бъде направена интервенция в конструкцията й.

Второ, напълно заблуждаващо от пресцентъра, служителката от „Връзки с обществеността” Юлия Младенова, заяви за Пресс ТВ, че интервенция нямало, само щяло да има „топла връзка” между двете сгради-старата и новата пристройка. И за слабоумните е ясно, че това си е строителна интервенция.

Чуйте твърденията за „толата връзка“ на Юлия Младенова:

 

В същото време и от Общината и от РДНСК отказаха да ни предоставят проекта на пристройката. Пресс тв разполага с него и с цялата документация по готвеното строителство. Оттам е видно, че от Община Казанлък и от пресцентъра й ни заблуждават, т.е. заблуждават казанлъшкото гражданство, на което предстои да дадем детайлни подробности по проекта.

Трето, администрацията на Стоянова започна спешно да свиква комисиите на Общинския съвет и да прекроява бюджета. Ще се прехвърлят пари от предвидени обекти за асфалтиране към аварийното преодляване на ситуацията с МГ-то. Предстои свикване на сесия, на нея ще се гласува спасителен финансов план, потвърдиха общински съветници.

От Гимназията пък разпространиха апел към местния бизнес да подпомогне ликвидирането на пагубните последствия след падането на сградата й.

Започва очевидно мащабно търсене на пари, заради груби грешки, заложени още на идейния вход за строителството на Центъра, последвани от други, цяла поредица административни слабости, за които предстои да разкажем и покажем.

Питаме и ще търсим отговори. Защо се случи училище да падне по време на учебен процес и можеше ли да не става така?

Снимка: Така трябваше да изглежда пристройката, на калкан към старата сграда

11692900_867598636622759_1962981349_n

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram