Съветникът Иванова: Има ли Общината регистър на дърветата?

Разполага ли Община Казанлък с публичен регистър на озеленените площи, на дълготрайните декоративни дървета и на дърветата с историческо значение в общината? Въпросът задава на кмета Стоянова общинският съветник от БСП Теодора Иванова.

Не е ясно дали Община Казанлък има такъв регистър и къде публично е обявен той.

Наличието му във всяка община е задължително и се повелява от чл. 63 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/.

Според законодателя кметът организира съставянето и актуализирането на този регистър, тъй като дълготрайни декоративни дървета и дървета с историческо значение могат да се отсичат или изкореняват само по изключение след писмено разрешение от кмета на общината, издадено въз основа на санитарна експертиза за състоянието на дървото.

Вековни или забележителни дървета се обявяват за защитени и също се вписват в регистъра по чл. 113, ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие. Обявените за защитени дървета се вписват и в регистъра по ал. 1.

Проектите за подробни устройствени планове с изключение на проектите за парцеларни планове за обектите на техническата инфраструктура извън границите на урбанизираните територии задължително се придружават от справка за картотекираната растителност и геодезическо заснемане, заверени от общинските органи по озеленяване.

В 5-годишен срок от завършване и приемане на строителството общинските органи по озеленяване извършват проверки по изпълнението на задълженията на собствениците (възложителите), свързани с озеленяване и компенсаторно залесяване.

Питането на Теодора Иванова е свързано с нескритата сеч на всевъзможни дървесни видове в Казанлък. Отстраняването им е от няколко години тема и на екипа на Пресс ТВ. Многократно снимахме и показвахме сеч не само по улиците на Казанлък, но и в парковете.

На снимките:

 

 

 

 

 

 

горе: Теодора Иванова

Долу: Поредното отсечено дърво в центъра на Казанлък на 3 май т.г, за което Пресс ТВ информира

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram