Пенсионерка осъди община Казанлък за строшена челюст

 

Възрастна жителка на Казанлък осъди общината да й заплати 6 000 лева за преживени страдания и още 870 лева за лечение след падане на тротоар с останки от стар стълб за електроческото осветление, пише monitor.bg.

  • Инцидентът с Елена Д. е станал около 11,30 часа на 28 юли 2016 година докато жената си вървяла по тесен тротоар на улица „Опълченска“ в Града на розите, където се препънала в стърчащи останки от железобетонен стълб, които по никакъв начин не били обозначени.

При падането си старата жена счупила лявата си ръка и потрошила челюстта си. Наложило се да лежи в болница, а след изписването близо година изпитвала затруднения и се налагало да бъде обслужвана от близките си. Тя настоява за обезщетение в размер на 10 000 лева и изплащане на направените разноски по лечението, като напомня, че общината е отговорна за състоянието на улиците, тротоарите и електропроводната мрежа. От община Казанлък контрират, че не става ясно на кое точно място ищцата се е спънала и увредила защото в този район имало цели два изправни стълба.

„Считам предявения иск за неоснователен и недоказан както по основание, така и по размер. Считам, че в случая увреждането се дължи на изключителната вина на пострадалата, която е допуснала инцидента поради невнимание и разсеяност. Не е доказано настъпване на увреждане от състоянието на цитираната в исковата молба вещ, механизма на неговото настъпване, както и причинно-следствената връзка между увреждането и състоянието на вещта. Считам, че дори и да се докаже, че настъпилото увреждането е от падане, то няма как да се установи безспорно дали падането се е случило именно на посочените от ищеца място и време…“, настоява в съдебната зала представителят на местната изпълнителна власт.

Съдът в Града на липите обаче е категоричен, че инцидентът е в резултат на бездействието на администрацията, която е собственик на пътя и има законов ангажимент да се грижи за поддръжката му. От общинската хазна ще трябва да бъдат изплатени на пострадалата 6 бона ведно с лихвите от деня на случилото се до пълното им изплащане както и 959,50 лв, похарчени от Елена Д. за лечението й.

monitor.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram