Динева пита Стоянова за оптиката в Шипка

Изпълнено ли е задължението на „БИ БИ СИ Кейбъл“ ООД за полагане на допълнителна тръба с оптичен кабел по трасето Енина, Хаджидимитрово, Крън, Шейново и Шипка за безвъзмездно ползване от Община Казанлък?

Питането поставя общинският съветник от БСП Моника Динева, а отговор утре трябва да даде кметът Стоянова по време на поредното заседание на Общинския съвет на Казанлък. 

Галина Стоянова е задължена да отговори. Питането бе депозирано на 9 юни и по правилник отговорът се очаква по време на юнската сесия на местния парламент, насрочена за утре, 29..

Динева поставя въпроси, които се породиха от някои последни решения на Общинския съвет в Казанлък, взети с мнозинството на ГЕРБ. А именно одобряването на План за прокарване тепърва на оптична мрежа по това трасе, но от „Булсатком“ ЕАД.

През 2010 г. съветниците гласуват „за“ такава мрежа да прокара „Би Би Си кейбъл“ ООД, чийто управител тогава е сегашният депутат Борис Кърчев, като задължава дружеството да положи допълнителна тръба по одобреното трасе за безвъзмездно ползване от Община Казанлък. Решението е № 410 / 23.03.2010 г. /на снимката горе/

Възниква въпросът изпълнено ли е това решение, как и защо ако е прокарана оптичната мрежа сега отново някой друг иска да прави същото?

Моника Динева иска публично от кмета да каже реализиран ли е проекта на „БИ БИ СИ Кейбъл“ ООД за полагане на оптичен кабел и налични ли са документи за това, какъв е техният вид, номер и дата на издаване. Каква е дължината на трасето, използва ли се в момента и от кого? Има ли съставени документи, удостоверяващи изпълнението на задължението на БИ БИ СИ Кейбъл към Община Казанлък – строителни книжа, удостоверния, разрешение за ползване?

За това, че в Шипка има от години оптичен кабел е ясно на всички, Пресс ТВ показа този факт в репортаж.

От РО ДНСК отговориха с писмо до Медийна група „Вис виталис“, че след тяхна проверка по документи от архива на строителния контрол, че на 24 март 2015г., е издадено за това трасе строително разрешение №61 с две заповеди към него /не е известно съдържанието им/. На кого е издадено то за прокарване на кабелната мрежа в Шипка, от РО ДНСК не уточниха, но потвърдиха, че през лятото на същата година има издадено още едно строително разрешение №139/20 юли 2015 г. за „изграждане на въздушна оптична кабелна мрежа с дължина 10 408 м върху съществуващи стълбове“, но конкретния адресат на разрешителното РО ДНСК премълчава.

Може да се предположи, ако се следва логиката на закона, че местният парламент одобрявайки инвестиционната инициатива на „Би Би Си кейбъл“ ООД през 2010г., следва и разрешителните за строеж, макар и чак през 2015г., да са издадени именно на това дружество от изпълнителната власт, подчинена на Стоянова.

Съветникът Динева иска да има яснота по документите и техния вид, тъй като има сериозни съмнения, че Община Казанлък, „Би Би Си Кейбъл“ и „Булсатком“ влизат в схема, за да се опитат да узаконят в полза на последното дружество чуждо имущество, а именно-общинско. Съществуват и опасения, че става въпрос за престъпление по служба – безстопанственост, от страна на висши представители на местната власт в Казанлък.

Припомняме, че същите въпроси постави и Медийна група „Вис виталис“ пред Община Казанлък, но оттам поискаха месечна отсрочка за отговора, който все още очакваме.

След наш сигнал в Казанлъшката прокуратура по повода бе образувана преписка №01884/2017, а прокурор Дойчо Цанев разпореди едномесечна проверка по случая и поиска информация от Община Казанлък и други институции и фирми. Срокът, в който трябва да приключи проверката на Икономическа полиция в Казанлък е утре, 10 юни 2017г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram