Прокуратурата озаптява „паяка“ и „скобаджиите“ в Казанлък

Скоби са слагани на коли, а други отнасяни от паяка в Казанлък, в продължение на месеци своеволно от Община Казанлък и в нарушение на Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ и Закона за административните нарушения /ЗАН/.

Това става ясно от протест на прокуратурата, откъдето е установено, че Наредба 4 на Община Казанлък е написана и се прилага в противоречие със законодателството.

В Казанлък не се прави разлика дали автомобилите са в престой или паркирани, понятията са регламентирани в ЗДвП като различни. От прокуратурата са открили, че Общинският съвет на Казанлък е „иззел“ функциите на Народното събрание и си е съчинил свои правила като е смесил двете понятия.

Освен това общинските наказателни звена дублират незаконно функциите на полицията, като налагат санкции по ЗДвП, на които нямат право.

Неправомерно са отнасяни от паяка коли в престой пред входовете на паркове, театри, кина, предприятия, пред входовете на жилищни сгради и гаражи, пред входовете и на прилежащите тротоари на детските заведения и училищата.

Прокуратурата е открила и че в Общината нямат регламент за принудителното преместване на автомобили, нито ред за обжалване на вдигането на колите, както и регламент за статуса на санкциониращите служители. Това се прави само със заповед на кмета, но е в нарушение на Закона за административните наказания.

Дори глобата е фиксирана в нарушение на ЗДвП. В местната наредба е от 50 до 150 лева, а законодателят е предвидил санкция от 50 до 200 лева.

В четвъртък Общинският съвет на Казанлък ще трябва да коригира част от текстовете в Наредба 4, като ги приведе в унисон със законите.

Припомняме, че от въвеждането на принудителните мерки преди три години от Пресс ТВ алармираме в серия от материали за неправомерните действие на Община Казанлък при прилагането им.

Становище на Община Казанлък по повод на написаното „Прокуратурата озаптява „паяка“ и „скобаджиите“ в Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram