Общината слага ръка на списание „Кула“. Ще го финансира, но като издание на културните институти

Кметът да разпорежда издаването на „Кула“ отново, това ще гледа като вариант за 94-годишното казанлъшко списание за литература и изкуство Общинският съвет.

След няколкогодишната сага вероятно „Кула“ го чака същия статус, който то имаше след 1992г., а именно на общинско издание. Тогава кмет е Бончо Сарафов, той възстановява списанието, получило славата на списвано от дисиденти, спирано от властта няколко пъти. Редакционната колегия се оглавява от редактор на общинска заплата, разходите по излизането се поемат също от Община Казанлък.

20 години по-късно, през 2012г., когато кмет става Галина Стоянова, редколегията е обезглавена, с промяна на структурата на администрацията гл. редактор е съкратен и на практика издаването на списанието е поставено под риск.

В Отворено писмо тогава седем знакови творци от Казанлък изразяват загриженост за бъдещето му. В него те припомнят, че първия му брой излиза през 1923 г., корицата му е дело на художника Иван Милев, а през годините е средище за възможно най-добрите произведения на родната литература.
Кметът на града Галина Стоянова от ГЕРБ на практика преди пет години закри общинското списание за изкуство и култура. Последва регистрирането на НПО, което да го списва, тя получаваше известна субсидия от общинския бюджет, но на практика „Кула“ изпадна пак в немилост, а последната книжка излезе през 2014г.

Последва гневна реакция на творците, после и среща, където стана ясно, че Общината внезапно е получила прозрение, че иска да преосмисли отношението си към „Кула“.

С общински пари списанието ще бъде издавано, но при регламент, редакционен и издателски екипи. Четири ще бъдат книжките му през годината, като последната ще бъде антология на най-доброто от предходните три.

В първия екип са Румен Денев, Гергана Атанасова и Диана Рамналиева, а във втория Анна Кожухарова-директор на библиотека „Искра“, Добрина Матова-директор на музей „Чудомир“ и Кристалина Вълчева-управител на „Казанлъшка искра“ ЕООД. Т.е. „Кула“ става издание на изброените три общински културни института.

Такъв вариант за списанието някои от обществениците на Града на розите смятат за неудачен, тъй като се подменя предназначението му-да бъде трибуна на свободните творци.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram