Д-р Петко Петличков във фейсбук: Изповед след тежко дежурство

След поредното тежко и неприятно дежурство в болницата вчера реших да направя бегъл анализ на понятието на хората за естеството на лекарската и сестринска работа в болниците/не в доболнична помощ!/

Погрешното разбиране се формира според мен от факта, че хората по-често са в контакт с поликлиниката! Там те виждат лекари и сестри, превърнати от безобразната здравна система в писари и чиновници, а не толкова в лечители! Виждат медици, които имат лимитирано работно време, заето главно с писане на листове и рецепти, без спешни и драматични случаи!

За истинската същност на работата в болниците пациентите и техните близки/включително и моите близки и моето семейство/ на практика нямат точно понятие и преценка! Какво пък толкова-мятат някакви слушалки, спринцовки и скалпели и толкова! Нямат си и понятие, какво е да отговаряш за здравето и живота на пациентите денонощно, нямат си и понятие какво им е на лекаря и сестрите когато се сблъскват ежедневно с оная с косата, какво им е на тези лекари и сестри, когато загубят пациент, въпреки огромните си усилия да се преборят за живота му!

А в публичното пространство някой непрекъснато приказва глупости за това, как сме ДЛЪЖНИ на хората/аз не се чувствувам длъжен никому!/, как сме призвани да сме слуги на народа/това битува още от времето на Вълко Червенков !/, колко сме безчувствени и алчни, колко не ни пука за нищо освен за заплатата !

Мили хора, осъзнайте най-накрая какво бихте загубили, ако нас ни нямаше, за да бъдем до вас от раждането да смъртта!

Дано все пак някой прочете и разбере това, което ви казвам!!

А дано, ама надали !!

Петко Петличков

ред.бел.: д-р Петко Димитров Петличков, специалист по гастроентерология, гр. Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram