Община Казанлък се измъква от въпросите за делегациите повече от месец

В поредица от статии ви разказахме как се формират делегациите, които представят Казанлък  в наши побратимени градове. Разказахме ви и за това как кмета Галина Стоянова ни подведе, че делегациите, посещаващи Южна Корея след подписан меморандум за сътрудничество, ще бъдат съставяни от представители на културните среди и бизнеса в града ни.

„Ние като ръководство отиваме само веднъж (при подписването на такива споразумения – бел. ред.) или някъде даже не сме ходили. Става въпрос само за подписването. От там нататък нашата цел е тези делегации да се изпълват от културни среди, туризъм, бизнес, хотелиери.“ 

Опитахме да открием представители на културните среди, които са получили покана да бъдат включени в делегацията за културен обмен, но не успяхме. Точно обратното оказа се, че в тазгодишната делегация са били включени Даниела Коева – зам. кмет по инфраструктура, строителство и транспорта, Нели Георгиева – гл. счетоводител в Община Казанлък, Драгомир Петков – директор на Общинска Банка Казанлък и общински съветник и Радиана Стефанова – директор на СУ „Екзарх Антим I“.

Изпратихме официално запитване до кмета на Oбщина Казанлък за това какви са критериите, по които се подбират членовете на делегации, как се съобразява това с целите на сключените меморандуми и кои са членовете на всички делегации, представляващи Казанлък по света в последната година.

Вече повече от месец нямаме отговор на това запитване, а съмнителното мълчание на общината поражда още повече въпроси:

– Защо в делегацията за културен и туристически обмен няма нито един представител на културните среди и туризма? Какъв културен обмен осъществи зам.-кмет по транспорта, счетоводител и председател на общинска банка с община Джунанг-гу, Южна Корея?

– Колко туристи да очакваме в идните години от Корея и кой наш представител на туризма презентира професионално казанлъшката Розова долина, след като в делегацията ни е нямало представители на туризма?

– Възможно ли е в делегациите за посещение в чужбина да се включват само близки до кмета на града и достатъчно послушни служители?

Защо кмета на града подведе обществеността, че целта на общината е „тези делегации да се изпълват от културни среди, туризъм, бизнес, хотелиери.“?

Практиката при подобни посещения обикновено изисква гостите да платят билетите си до дестинацията, в която гостуват, а престоя е за сметка на домакините. Това ще рече, най-вероятно от общинския бюджет сме платили малко над 2000 евро за билети на делегатите,  чийто подбор все още не е ясно как е бил осъществен.

В минали мисии Казанлък е бил представляван дори и от шофьори в общинската администрации. Такъв е примера с делегацията ни в румънският град Търговище от 2017г. В нея попада и общински съветник, който тази година ни представяше и в Сеул, Южна Корея.

Дали критерият за това да получиш билет за междуконтинентална разходка се обосновава на „добре“ свършена работа си остава въпрос с повишена трудност. Практика ли е хора, близки до управляващите в Казанлък представляват всички нас, но без да са експерти в областта на сътрудничество с ответната страна?

Продължаваме да настояваме за отговори на тези и внесените в общината преди месец въпроси.

Ето кои са мистериозните делегати на Казанлък в Корея

Казанлъшка общинска делегация-фантом кацна в Корея?

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram