Образователният министър: Рухването на МГ-то е кошмар! Държавата ще натисне виновните с цялата си тежест!

Спешна и независима проверка, назначена от министъра на образованието, започва утре в Математическата гимназия.

Това съобщи за Пресс ТВ министър Тодор Танев в Казанлък, той е издал заповедта за инспекцията днес. Министърът дойде, за да се запознае с прецедента с рухналото училище, след като напусна внезапно програмата на визитата си в Ново село. Танев не пожела да приближи руините на МГ-то, защото не можел да си причини такава гледка.

„В строителния контрол сигурно има пропуск. Държавата с цялата си тежест ще натисне виновните“, заяви просветният министър. Той отбеляза, че са няколко експертизите, които ще уточняват причините за инцидента, сред тях и прокурорската. За строги наказания ще настоява Тодор Танев спрямо отговорните за този „кошмар“.

„Тук съм, за да разбера как ще започне следващата учебна година за учениците от гимназията. Трябва да съм абсолютно сигурен, че няма заплаха за сигурността на децата. Провинените ще платят щетите. Ние сме дали парите и треперим за това училище“, изтъкна Танев. Трябвало обаче специалистите да направят заключенията за падането на школото. Той не бил експерт по строителството. Министърът не отрече, че знае за липсваща строителна документация в процеса на проектиране на изграждането на Националния център по природо-математически науки. Каза, че чул за подобно нещо.

Министърът не изключи възможността да се търси подкрепата на местния бизнес за възстановяването на училището, но към момента не беше наясно дали ще се гради ново или ще се реконструира събореното.

Шефът на образователното министерство се отправи на разговори с кмета Галина Стоянова, заместника й Даниела Коева, началника на Регионалния инспекторат по образованието Татяна Димитрова и директора на Математическата Красимир Дамянов.

На наш въпрос дали ще се финансира ремонта на школата по физика на Тео, на която правителството подари бившето училище по хидравлика, министърът отговори, че пари тази година не са предвидени и че министерски съвет и подопечното му ведомство са дали достатъчно средства на Казанлък до момента. Сега било важно да се изясни кой позволява разхищаването на държавните финанси и кой ще поеме отговорността за срутването и ще възстанови щетите.

Гледайте интервю с министър Танев довечера от 18:15 часа в емисия „Новини“ на Пресс тв.

IMG_0317

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram