Казанлък връща на Европа до 3,5 милиона заради резила с МГ-то?

Има опасност Община Казанлък да трябва да връща 3,5 милиона лева евросредства, заради резила със срутилото се крило на Математическата гимназия! Тази загробваща клауза екипът на Пресс тв откри сред документите за санирането на местните училища

 

Санираната Математическа гимназия  се сгромоляса на 22 юни, докато там децата бяха в клас и стана прецедент в национален мащаб. Сградата бе енергийно подобрена по европроект през 2011 г. заедно с още шест други училища в Казанлък.  А тази година от Общината гръмко стартираха строежа на пристройка към източния корпус за Национален център по природо-математически науки, за който правителството даде още по-гръмко близо половин милион лева.

Санирането на седемте школа стана по проект, спечелен от предходния кмет Стефан Дамянов, всички тези сгради са финансирани по един общ договор за малко повече от 3,5 млн.лева. В този договор обаче изрично се подчертава, че пет години след санирането не трябва да се променя предназначението на сградата както и че договарящия орган ще следи за постигането на заложените индикатори и резултати. Даващият парите, т.е. Европейския съюз, не разрешава никакви намеси спрямо обекта и ще следи под лупа за нарушения до 2017 г.. Ако има такива, както в случая с рухналите няколко етажа, връщаме цялата сума от трите и половина милиона лева.

Законът казва, че всяка промяна на предназначение на съществуващ недвижим имот е нов строеж.

Както е в случая. Строителството на Центъра е намеса в конструкцията на вече съществуващото и санирано здание на МГ-то.

Потърсихме кмета Галина Стоянова по телефона малко след 17 часа днес, но се обади секретарката с обещанието да й предаде и да ни върне обаждане. До този момент няма такова, въпреки че подчертахме, че е спешно. Искахме да разберем дали кметът Стоянова е договорила с все още наблюдаващия ни до 2017 г. управляващ орган и дали той й е разрешил новия строеж-присадка, дали е подписала анекс с наблюдателя, че ще пристроява сграда към МГ.  Засега отговор няма.

С разрушаването на гимназията се потъпква тотално задължението на Общината да опази училището невредимо след хвърлените в него европари за саниране.

Погазен е договорът за 3,5 млн.лева за саниране на седем казанлъшки школа, защото в него не са описани поотделно нито училищата, нито сумите за енергийната им ефективност. Договорът има общи задължения и наказания в случай на нарушаване. Не отчита нарушение на отделен обект.

Опитахме да се свържем по този въпрос с бившия кмет Стефан Дамянов, но уви! Абонатът не пожела да разговаря с нас. Имаме питания много към него, но едно е основното как ще понесат солидаризирано той и Галина Стоянова отговорността за всичко, което се случи с МГ-то. Самата Стоянова бе секретар на администрацията на Дамянов и трябва да е изключително наясно с клаузите в договора, които днес вероятно са нарушени. Как ще връща Община Казанлък 3,5 млн.лева? Дамянов е подписал този договор, Стоянова ряза ленти по санираните училища. Днес и двамата бягат от отговори. Въпросите към тях набъбват и с тези: Как ще понесе дълговата ни дупка от близо 13 милиона лева още 3,5 и откъде ще ги вземем, за да покрием онзи трап, където се сгромоляса МГ-то? Защо бе допуснато, госпожо и господин кметове?

Продължаваме да питаме и да търсим отговори от Галина Стоянова и Стефан Дамянов, за да не стане „дупката“ втора серия с нови 3,5 милиона.

reshenie za sanirane5

 

 

 

 

Вижте целия Договор с ОП „Регионално развитие“

R_725_Prilojenie

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram