И П.баня почерпи френски опит за туризма

На проведената информационна среща в община Павел Баня на тема: „Европейски средства и използване на местните ресурси за развитие на туризма“ Бруно Доменак, изпълнителен директор на Регионална агенция за развитие на туризма, представи опита на Департамент Ла Дром, Франция при използване на местните ресурси и привличане на европейски средства за развитие на туризма. На срещата преминала под мотото „Да научим как работят другите“ присъстваха над 15 представители на общинска администрация, ТИЦ и граждани.

Департамент Ла Дром е с население 485 хил. жители, живеещи на 6 561 кв. км. в 369 общини, като само 6 от тях са с повече от 10 000 жители.

„Област Стара Загора и Департамент Ла Дром си приличат много, поради местоположението им – както Ла Дром е пряката връзка на Париж с морето така и Стара Загора е на пътя между София и българското черноморие“, каза Доменак.

Ла Дром е богат департамен с 5 туристически зони – Ла Дром Де Колин, Ле Роаян-Веркор, Валанс-сюр-Рон, Долината на Дром Диоа, които са с много различни пейзажи и забележителности.

За 2013 г. туристическата легловата база на Ла Дром е 154 000, като 40 % от настаняванията са с търговска цел, а 60 % се ползват за почивка. За изминалата 2013 г 7,8 млн. души са нощували в департамента, а приходите му от туристическо потребление са 300 милиона евро.

Развитието и популяризирането на туризма в департамента се осъществява от Агенция за туризъм, в която работят 14 човека и дейността и е организирана в три сектора – сектор „Предлагане“, „Налагане на пазара“ и „Пазари“. Агенцията в Ла Дром е разработила 13 тематични блога / голф, вода, дейности на открито, добре дошли във фермата и други/, в които се съдържа подробна информация за предлаганите туристически услуги.

Бруно Доменак подчерта, че в Ла Дром изключително успешно се развива спортния, велотуризма и водните спортове, а област Стара Загора може да развие услуги като „посрещане на туристи във фермата“ или нощувка на открито, на къмпинг.

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram