Двама владици освещават казашкия кръст на новото му място в Шипка

Преместеният от Стара Загора в Шипка паметник–кръст на починалите донски казаци ще бъде осветен повторно на 2 юли. Новото място на кръста е до храм-паметника в Шипка, там където почива праха на руски войни от Освободителната война.

Разширяване на индустриалната зона на Стара Загора и изземането на старото гробище там налага преместването на кръста. Отдавна гробове няма в изоставеното гробище, останал е само паметникът, въздигнат в памет на 37–те починали и погребани казаци.

Двама владици, Старозагорският Галактион и Женевският Михаил ще водят ритуала по освещаването, внушителна руска делегация, водена от министъра на развитието на микрорайоните нРусия,  Игор Слюняев, ще участва в церемонията, съобщиха специално за Пресс тв от руския Благотворителен фонд „Наследие“, с чието съдействие се осъществи преместването на паметника.

След разселването на армията на ген. Вранглер, щабът на Донската казашка войска се установява в Стара Загора през 1921 г. Гражданската война в Русия, участието на офицерите и войниците в Първата световна, дали сериозен отпечатък върху здравето на бежанците, смъртността сред тях била голяма. В периода 1921-27 г., починалите от бойните рани и заболявания, 37 казаци, били погребани в старозагорското гробище. 800 кв.м площ била откупена от Щаба и предназначена за погребване на руски бежанци. Щабът поставил паметник-кръст в памет на оставилите костите си в България, първото освещаване било през 1927 г.

С усвояването на бившето гробище за индустриална зона, кметството в Стара Загора заедно с руския Благотворителен фонд „Наследие”, вземат решение паметникът да бъде поставен в Шипка. С благоразположението на владиката Галактион казашкият кръст бе поставен в Шипка, а второто му освещаване е насрочено за идната седмица.

Руската делегация ще посети и Казанлък, предвижда се поднасяне на цветя на паметника на ген. Скобелев на 3 юли. Планирано е приветствени слова да произнесат княз Александър Трубецкой, председател на Обществото за съхраняване на паметта на Императорската гвардия и кметът Стоянова.

ПРОГРАМА

1-ви юли 2014, вторник

10.00 ч. – Паметникът на Свободата на връх Шипка – Заупокойна литургия за загиналите за Освобождението на България руски войни бъде отслужена, в съслужение с руски и български свещенослужители.

2-ри юли 2014, сряда

10.00 ч. – Храм-паметник в град Шипка ще бъде отслужена съвместна литургия;

11.30 ч. – Тържествено откриване на възстановения Кръст-паметник:

–         Приветствия от официалните гости;

– 13.30-14.30 ч. – Пресконференция в конферентната зала на хотел „Армира” с участници И. Слюняев, В. Водолацкий, М. Дегтярев, Л. Решетников, архиепископ Михаил;

19.00 ч. в ДТ „Гео Милев” Стара Загора ще бъде изнесен концерт от руски творчески колективи – вход с покани:

–         Приветствено слово на Л. Решетников;

03.07.2014г., четвъртък

10.00 ч.Литургия и поднасяне на венци и цветя на мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора”:

–         Приветствие от М. Дегтярев;

11.30 ч. – Поднасяне на венци и цветя на паметника на генерал Скобелев в гр. Казанлък,приветсвени слова;

На снимката: Паметникът-кръст през 30–те години на ХХ век в Старозагорсокто гробище

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram