Част от енориашите на „Св.Йоан“ били отнети през 170 г. му история

С утринно богослужение и празнична света литургия, отслужена от владиката Галактион, започна храмовият ден на църквата „Свети Ѝоан Предтеча“. Освен честването на патрона си светия Йоан Кръстител господен, православният храм отбелязва и 170 години от освещаването му. В светата литургия, в съслужие с Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион, участваха и епархийският наместник отец Петко Мотев и свещеници от цялата околия.

През 1844 г. черквата на Къренската махала е осветена официално, в този храм в Казанлък през 1885 г. е провъзгласено Съединението.

През 1933 г. след проучване от „особен митрополитски пратеник“, според местната преса тогава, Митрополията отнела част от енорията на църквата „Св.Йоан Предтеча“ и я придала на черквата „Успение на Пресвета Богородица“. Причината за това била в отчетения от Митрополията факт, че поради изселвания енориашите на „Св.Богородица“ намалели, а на „Св.Йоан“ „най-чувствително“ нарастнали като брой. Така миряните, живеещи източно от улиците „Искра“ и „Бузлуджа“, както и тези, обитаващи къщите на север от чаршийската ул.“Отец Паисий“ били прехвърлени от Къренската в Калпакчийската черква.

Курбан за здраве ще раздадат на обяд свещениците от храма за празника, ритуалната гозба, обаче, е от риба, поради поста.

Два казана от вкусната чорба ще бъдат предложени на енориашите и на всички гости на църквата.

Фолклорен ансамбъл „Гъдулица“ ще весели празнуващите.

IMG_2778

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram