Топло посрещане на дипломатическия корпус в Казанлък

С питка, розово сладко и много розов цвят бе приветстван днес в Музея на розата дипломатическия корпус за гостуването си в Казанлък. Ръководителите на дипломатическите мисии и представителствата на международните организации, акредитирани в Република България приветства Кметът Галина Стоянова. Тя разказа за почитта към розата и празника, който продължава през цялата година, но отбеляза, че това не е единственият символ на града: „Вие ще видите историята на розата в този музей, но и историята на траките.“, посочи тя за специалните посетители. Кметът на Казанлък обърна внимание на сериозната индустрия в града, на машиностроенето, на над 3000-те фирми на местния бизнес и ролята на града като столица на оръжейното производство. „Казанлък е съвременен град и вие ще се насладите на гостоприемството на хората!“, поздрави тя дипломатическия корпус.

С разглеждане на експозицията за традициите в розопроизводството започна гостуването на официалните лица в Града на розите. С интерес дипломатическите представители опитаха вкуса на розовото сладко, локума и розовия ликьор. Запознаха се с процеса на розоварене и усетиха аромата на българските билки, за които вече знаят, че България тачи с празника Еньовден.

Програмата на посланиците от цял свят предвижда запознаване с културно – исторически забележителности в Долината на розите и на тракийските царе. Високопоставените гости първо ще видят първото най-сериозно откритие – Тракийската гробница, първият български паметник, включен в световната съкровищница на ЮНЕСКО. Програмата ще продължи с други уникални могили, за които Община Казанлък е предприела стъпки за подобен статут към Организацията за образование, наука и култура на ООН и завършва с новооткритите социализирани могили „Хелвеция“ и „Грифони“.

Визитата на ръководителите на дипломатическите мисии и представителствата на международните организации, акредитирани в Република България, се организира от Министерството на външните работи, съвместно с Министерството на икономиката и Министерството на туризма. Казанлък е част от тридневната обиколка на чуждестранните дипломати у нас, наред с Пловдив и Стара Загора.

Пресцентър на община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram