Математици поставят „Крал Лир“ на голяма сцена

Утре от 17.30 часа Домът на културата „Арсенал” в Казанлък ще бъде домакин на един, станал традиционен театрален маратон. Ученици от общо осемте паралелки на 10–ти и 11–ти класове на Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков” ще разиграят на сцената етюди от класически произведения на световната и родната литература.

Театралното състезание се реализира по проект УСПЕХ, съфинансиран от Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Организатори на театралното събитие са преподавателите по български език и литература в гимназията – Светлана и Николай Ненкови.

Учениците ще имат не повече от 15 минути, за да представят на сцената оригинална интерпретация на литературно произведение, което изучават в клас. Интересно е, че децата подготвят всичко – сценарий, сценография, костюми, декор и освен това сами режисират своя миниспектакъл. Техните учители, които им помагат коментират, че целта на проекта е именно такава – възпитание на младежите в самостоятелност, екипност, отговорност и разбира се, нестандартен прочит и подход към литературата.

Театралното събитие ангажира близо 200 души, които ще се погрижат за доброто настроение на публиката в Културния дом.

На сцената на ДК“Арсенал“ зрителите и гостите на събитието ще видят уникални откъси от „Под игото“, „Граф Монте Кристо“, „Крал Лир“, „Бай Ганьо“, „Българи от старо време“ и други.

На снимката: Младите математици–театрали сами пренасят към сцената части от декора

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram