Съветът на Павел баня не се събра извънредно, Бесоолу вече не е съветник

Заради липса на кворум бе осуетено извънредното заседание на Общинския съвет в Павел баня. Според председателя му Христина Петрова решенията на избирателната комисия за прекратяването на пълномощията на Съвета категорично ще бъдат обжалвани. Петрова потвърди, че Иса Бесолу не е вече съветник. Това съобщи наш екип, който следи развитието на прецедентната ситуация в историята на българското местно самоуправление на място в Павел баня.
Предсрочно са прекратени правомощията на целия общински съвет в Павел баня с решение на на общинската избирателна комисия в петък, съобщи по-рано БНР. В 14 часа трябваше общинските съветници да се събират на извънредно заседание.
Изключителното съвещание на общинската избирателна комисия в Павел баня е приключило към 18 часа в петък, когато за първи път от много време председателката на комисията Цанка Христова успяла да събере 10 от нейните членове. Решението за прекратяване на правомощията на целия общински съвет е прецедент в България. То е взето на основание на член от закона за местната власт и местното самоуправление, според който ако в продължение на три месеца общинският съвет не е заседавал, той се разпуска и се насрочват извънредни избори до три месеца.

Извънредното заседание на общинарите днес бе свикано с една единствена точка – приемане на декларация до президента, премиера, председателя на Народното събрание и главния прокурор, в която решението на общинската избирателна комисия ще бъде определено като саботаж на местната власт, каза пред БНР председателят на местния парламент Христина Петрова. По думите й, до днес сутринта протокол от заседанието на общинската избирателна комисия в града не е публикувано на страницата на Централната избирателна комисия в интернет, както изисква законът.Според кмета на общината Станимир Радевски дотук се е стигнало, защото решенията на общинския съвет са били силно зависими от волята на Иса Бесоолу – съветник от ДПС , чийто мандат трябваше да бъде прекратен още преди три години, когато тогава в сила влезе присъдата му за корупционна сделка.През юли 2012 г. бизнесмена и общинар от ДПС Иса Бесоолу получи от Върховния касационен съд условна присъда с 3-годишен изпитателен срок и по закон не би трябвало да е общински съветник. Общинската избирателна комисия (ОИК) в Павел баня обаче е прекратила правомощията му едва през февруари тази година, а местният политик обжалва решението.Бесоолу бе съден по обвинение за подкуп на длъжностно лице и съучастие в присвояване на средства от касата на община Павел баня.

IMG_0292IMG_0293

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram