Експерти бият тревога: Може да се срути цялата сграда на МГ-то!

Има реална опасност цялото източно крило на Математическата гимназия да падне след днешното срутване на основата и стената на първия етаж, предупреждават специалисти.

Инцидентът стана по обед в заградената част на строежа на националния център за природо-математически науки, когато учениците бяха в час, а тътенът от падането стресна всички.

Градежът започна на 15 юни, а крилото е изпразнено от ученическо присъстние още преди това, потвърди директорът на училището Красимир Дамянов. Истински късмет, че по време на произшествието не имало работници.

Очевидно има сериозни пробойни в конструктивния проект и документация, коментират строителни инженери. При такива плитки основи и предвидено подкопаване от 3,40 м надолу е трябвало строителят да вземе решение за спиране на изкопа и да започне незабавно укрепителни работи. Защо не го е направил и как се наблюдава и контролира дейността му? Въпрос е дали Общината е издала разрешение за строеж без проект за укрепване.

Вещи в строителния бизнес подозират, че от средствата за строежа твърде малко са били предвидени за проектантската работа и вероятно тя е била възложена на хора с минимални компетентности. Това може да доведе до огромни последствия, бият тревога местни специалисти.

Учениците няма да довършат учебната година в сградата, те ще бъдат преместени в друго училище, научи екипът ни.

Да се спре веднага и ел захранването на крилото, настояват в социалната мрежа експерти, видели от наши снимки , че електричеството работи.

IMG_006111638028_864556763593613_1588406879_n

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram