Поставят барелеф на археолога Георги Китов

Паметник на един от най-успешните български археолози, откривателят на гробницата на тракийския цар Севт ІІІ и златната маска на владетеля Терес и почетен гражданин на Казанлък , д-р Георги Китов ще бъде поставен в центъра на град Шипка, съобщи кметицата на старопланинското градче Василка Панайотова. Паметникът е бронзов барелеф на родния Индиана Джоунс с характерния му „плантаторски“ шлем върху мраморна плоча . Той е изработен от младия ваятел Любомир Зографов още през 2013 –та година като първоначалната идея е била да бъде монтиран на видно място в Казанлък, но по неизвестни  причини това така и не се случило, макар Китов преживе да стана почетен гражданин на Града на розите и калашниците за откритията си в Долината на царете.Любомир Зографов и баща му Николай са изработили и реплики на открити от археолога артефакти, сред тях е и златният киликс от могилата Голямата Косматка.

Година преди казанлъчани да „припознаят“ д-р Китов, през есента на 2004 година той стана почетен гражданин на Шипка, припомни кметицата, която присъствала на обявяването на решението от тогавашния кмет на града Стоян Иванов на разкопките в местността Светицата, където бе намерена и уникалната златна маска на цар Терес . Барелефът и мраморната плоча са дарени на града от спътницата на откривателя Диана Димитрова, която е и председател на инициативния комитет, поставил си за цел да популяризира научното му наследство.

„Надявам се да открием паметната плоча за 10-та годишнина от безвременната му кончина на 14 септември 2008 година при проучването на гробницата край Старосел.Ще се допитам до всички шипканлии, за които делото му е от изключително значение, за да намерим най -подходящото място. В момента започна работа по втория етап от проекта за благоустрояване централния площад на града ни, предполагам че в това пространство ще намерим място и за барелефа. ..“, допълни Василка Панайотова . Тя не скри че има и други мнения за мястото, сред тях е и пространството в близост с тракийските могили Хелвеция и  Грифоните, открити от експедиция ТЕМП на д-р Китов през 1996 година.

www.monitor.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram