Топузов: не давайте в.“Искра“ на личности да я експлоатират морално и материално!

vestnika

Дългъ на всеки казанлъчанинъ е да се грижи за подобрение и разпространение на Казанлъшка Искра. Всеки интелигентенъ казанлъчанинъ трябва да бъде нейнъ абонатъ, нейнъ сътрудникъ или поне кореспондентъ!“, така формулирал основателят на вестник „Искра“, Петър Топузов, „духовната обязаностъ“ към последното си отроче.

osnovatel Iskra

Дни преди вестникът, излизал без прекъсване цели 90 години, да ги навърши, будни казанлъчани алармираха, че входната табела към редакцията е нелепо закрита от рекламен постер на сандвичи. Това като капак на една бурна дискусия, месец по-рано в социалната мрежа Фейсбук, на тема обезличения и пагубно чезнещ вестник „Искра“, списван от неподходящи редактори.

Хората, реагирали с болка на унищожаването на казанлъшкия символ, бяха преди години, в силните времена на „Искра“, сътрудници и автори в изданието. Изпълнили втората част от завета на Топузов, като списващи, през 2014 г. интелигентните хора реагираха, „загрижени за подобрението“ на вестника.

В днешния ден, когато скромно си спомняме за Петър Топузов, роден преди 148 години на 20 юни, рекламата на сандвичите все още скрива табелата на вестника. Самата „Искра“ отбеляза с две свои страници 90 години от първия брой. И нищо повече. „Критикарите“, позволили си да изкажат недоумение и загриженост, бяха лично порицани от собственика на вестника-Община Казанлък и нейната първа дама.

Да припомним едно интервю на Топузов и неговото виждане за „Казанлъшка искра“:

iskra

Програмата на вестника тогава:

programa

Завещанието на Топузов:

abtorsko pravo

Topuzov 2

Шарж на Петър Топузов от негови приятели, публикуван във в.“Стъргало“, 1926 г.

Бай Петър връчи ключовете на вестника на поколенията, не за да го заключат. Но вероятността катинарът да хлопне за „Искра“ под сандвичи и фрешове е съвсем реална. Но няма да са причината за това, тези, на които им пука.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram