Световен ден на бежанците

Събрани на едно място, бежанците ще са 60-милионна държава.

Бежанците са определени като хора, които са избягали от своите страни поради основателен страх от преследване заради раса, религия, националност, политически убеждения или принадлежност към определена социална група и не са в състояние или не желаят да се върнат.

В момента Европа преживява най-голямата миграционна криза от Втората световна война насам, причинена на първо място от редица въоръжени конфликти и икономически проблеми в Близкия Изток и Северна Африка.
На 4 декември 2000 г. Общото събрание на ООН единодушно приема резолюция, в която се отбелязва, че през 2001 г. ще се отбележи петдесетата годишнина на Конвенцията за статута на бежанците от 1951 г., и че Организацията за африканско единство (ОАЕ) се е съгласила да има международен ден на бежанците във връзка с Деня на африканските бежанци на 20 юни. През 1951 г. Върховният комисар на ООН за бежанците е предложил да ратифицират конвенцията „за статута на бежанците“, в която се определят правата на хората, принудени да напуснат дома си, и задълженията на държавите по отношение на тези хора.                                                                                                                                           От 2001 г. насам 20 юни се чества като Световен ден на бежанците. В Конвенцията са включени 145 страни.

Целта на този ден е да се припомни на хората, че жертвите на войните са и майки, бащи, синове, дъщери. Повсеместно се организират събития с участието на държавни служители, НПО и хуманитарни работници, известни личности, граждани и самите бежанци, вкл. децата, които представят своите култури, бит и таланти.

В България събитията се организират от UNHCR, Агенцията за подслон на бежанци, от Българския червен кръст, Съвета на жените бежанки в България.

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram