Казанлъшко дете с награда от Америка

Младото попълнение в състава на гимнастичките от Казанлък Преслава Тихомир Иванова бе отличена с 2-ро място от Международния конкурс за детска карта на света на тема „Ние обичаме картите” във Вашингтон САЩ. Преслава рисува от две години, възпитаник е на школата по изобразително изкуство „Живопис” към ОДК „Св. Ив.Рилски”, с ръководител Галя Иванова.

Шестте най-добри карти отличени от 10-тия Национален конкурс за детска карта на света, организиран от Българската Картографска Асоциация – София, придружени с доклад, видеоматериал за събитието и сертификатите на наградените участници бяха изпратени в Международната Картографска Асоциация/МКА/. Две рисунки от шестте бяха на деца от школа по изобразително изкуство „Живопис” – на Преслава Иванова, класирана на 1-во място и на Селин Муса, носителка на голямата награда – Дрон, с най-много гласове на журито.

За изложбата на детски карти на Света „Барбара Печеник”, бяха получени 193 рисунки от 34 държави, разпределени в четири възрастови групи: 16 рисунки в първа възрастова група, 29 във втора, 75 в трета и 73 в четвърта.

Отличените рисунки участваха в международна изложба по време на 28-мата международна картографска конференция във Вашингтон – САЩ, от 02 до 07 юли 2017 г.

На 18-ти юни 2018г. в Културния център на град Созопол, беше открита седмата Международна конференция по картография и географски информационни системи, организирана от МК, Българската картографска асоциация, в сътрудничество с Община Созопол и съорганизатори Военно-географската служба към МНО и Българският червен кръст. По време на откриването на форума, беше връчена и наградата на Преслава – сертификат, каталог с детски рисунки, и парична награда.

Във фоайето на културния дом на Созопол, беше подредена изложба от картографски карти на света, като най-старата датира от 16 век.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram