Връчват подписката в защита на паметника на Димитров на Галина Стоянова и Корнелия Нинова

2973 души са подкрепили подписка в защита на паметника на Георги Димитров, издигнат край стената язовир Копринка през далечната 1956 година, съобщи председателят на клуба на жените-социалистки в Казанлък Стела Кехайова.

Подписката стартира след поредно искане от активисти на Съюза на репресираните от комунизма гранитната фигура да бъде нарязана и предадена на Музея на социалистическото изкуство в София. Справка в изследванията за монументалното изкуство у нас показва, че ваятелите на спорния монумент са чирпанлията Димитър Динков; роденият в Плевен Димитър Цонков и бургазлията Злати Денчев.

Специалисти изкуствоведи смятат, че преместването на паметника от Копринка в София по безпардонен начин ще наруши първоначалния замисъл и ще лиши района от очарованието на едно истинско произведение на изкуството, независимо от принадлежността му към отминала епоха.

Те припомнят, че в Казанлък има още няколко стилни фигури на свързани със социалистическото учение личности: на Фридрих Енгелс в завод „Арсенал“ и на трибуна Георги Кирков недалеко от култовото Бозуково кафене. И двете са направени от ваятеля Иван Блажев през 80-те години на миналия ХХ век.

До няколко дни подписката ще бъде връчена на БСП-лидерката Корнелия Нинова и на кметицата на Казанлък Галина Стоянова.

На 18 юни няколкостотин казанлъчани се събраха край монумента, за да отбележат 134 – та годишнина от раждането на Димитров, ден преди това те почистиха района от треволяците.

http://www.monitor.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram