Рокади на върха в РИО. Симеонова отстранена, Димитрова възстановена

Инспекторатът по образованието пак с двама началници, ситуацията бележи цикличност

Върховният административен съд върна на работа бившата началничка на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора Татяна Димитрова, уволнена от поста преди година и половина.
Тя е възстановена в понеделник. Същият ден със заповед на министъра на образованието е отстранена последната шефка на Инспектората Донка Симеонова.
Ситуацията е прецедентна, но и не нова за инспектората в Стара Загора-да има, на практика, двама началници едновременно. Симеонова е с постоянен договор и е назначена след конкурс м.г. , а Димитрова отзована от поста, заради лоша атестация. Тя обжалва пред съда незадоволителната годишна оценка за работата й като държавен служител, станала причина за уволнението. ВАС преценил, че има „незаконосъобразност в прекратяването на служебното правоотношение” в свое решение от 5 юни и отменил заповедта за отстраняването.
„По време на оперативката в понеделник служители на Министерството на образованието и ми връчиха заповед за освобождаване от работа от следващия ден. Знаех, че има решение на съда, но не бях предупредена кога ще дойдат, по какъв начин и какво е решението на министерството ”, каза за Пресс тв Донка Симеонова.
При такава ситуация министерството има право на избор кого да остави от началниците на работа, коментират запознати с аналогични случаи. РИО има особен принос в историята на дублирането на началници, така беше при бившите Георгиев и Любенов преди години.
Донка Симеонова обмисля дали да предприеме стъпки в своя защита. На въпрос дали прозира политическа намеса в отстраняването й тя коментира „Не мога да кажа точно, че има политическа намеса, всички знаят, че съм съветник от БСП в Общинския съвет на Казанлък, но това се знаеше през цялото време на моята работа. Смятам, че докато бях на поста началник на РИО съм работила професионално и съм доказала качествата си”.
Симеонова се ползва с доверието на редица институции и дори опонентни на левицата политически сили. В това число Община Стара Загора.
Татяна Димитрова няма официално афиширана политическа принадлежност, но през времето името й беше замесено в серия скандали и сигнали за нейна намеса във влошаването на психоклимата сред служителите на РИО, Стара Загора.

На снимката: Донка Симеонова

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram