Поне 3 милиона лева ще струва възстановяването сградата на читалището в Шипка

Обидно е, че всички ние сме допуснали това“, коментира при пристигането си в град Шипка, министърът на културата Боил Банов, който влезе в емблематичната за града и България сграда на читалище „Светлина“.Той я е посещавал преди повече от 10 години.

Министърът на културата Боил Банов пристигна в гр. Шипка, за да се намери решение за спасяване на уникалната читалищна сграда, която е в окаяно състояние. Той се срещна с кметовете на Казанлък, Галина Стоянова  и гр. Шипка Веси Панайотова, така и с главния архитект на Казанлък и председателят на общинския съвет.

Постигнато бе решение на сградата да бъде присъден статут на паметник на културата. Тогава ще има възможност за финансиране на ремонтите по европейски програми. Ще бъде обявена и дарителска сметка за набиране на средства от граждани, които искат да помогнат за възстановяване на читалищната сграда. Първото, което ще бъде направено е спиране на течовете от покрива. Реалните строителни дейности ще започнат в началото на следващата година. Не по-малко от 3 милиона лева ще е сумата за цялостната реконструкция на читалищната сграда.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram