„Обърнатата конница“ е най-скъпата българска марка

Често пъти дефект в марката вдига невероятно цената й. Такъв е случаят с марката „Обърнатата конница“, най-скъпата българска марка. На 14 февруари 1911-та е пусната в употреба серията „Изгледи и портрети“, която съдържа дванадесет стойности. Поредицата е в употреба до 1918 година. В нея марката от 50 ст. представя цар Фердинанд Първи и синовете му княз Борис и принц Кирил на коне. Уникалността на марката е заради дефекта й – фигурите от сюжета са отпечатани с главата надолу. Тази марка реално  струва около 25 000 евро, но поради икономическото положение в България, се оценява доста по-ниско. Притежателят й Спас Панчев я е купил преди повече от 30 години за 1700 лв., една годишна заплата тогава. Днес са известни само около 30 такива марки в света, у нас са само 5-6.

Днес е Световен ден на филателията. Празнуват филателистите.

На този ден през 1926 г. в Париж е основана Международната организация по филателия, на любителите на пощенски марки.
Идеята за хартиена лепенка, която да показва, че услугата за пощенски превоз е заплатена, е предложена много години по-рано – през далечната 1834 г. от британеца Джеймс Чалмърс.
Британският парламент утвърждава неговата концепция и законодателно пет години по-късно, а през 1840 г. са отпечатани първите в историята пощенски марки – Черното пени, на които е изобразена в профил кралица Виктория.

Филателията е скъпо удоволствие, което изисква от колекционера да притежава освен средства и  знания, и въображение.

Колекцията от пощенски марки се прави по два признака – тематичен и хронологичен. Една хубава колекция от пощенски марки никога няма да изгуби стойността си, напротив – през годините само може да става по-ценна.

Цената на най-скъпата марка в света се изчислява между 10 и 20 милиона долара.От 1856 г. досега тя три пъти е чупила рекорда за най-скъпа пощенска марка. Тя е толкова ценна, защото е единствената останала пощенска марка на Британска Гвинея от един цент от 1856 г. Това е една от най-редките марки в света. Отпечатана е с черно мастило върху хартия с цвят маджента, върху нея са изобразени три кораба и мотото на колонията: Даваме и очакваме в замяна. Корабите са оградени от тънка рамка, около която е изписана стойността на марката. Марката не е била публично показвана от 1986 г. Била е част от частната колекция на Джон Е. дю Понт до смъртта му през 2010 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram