КОГАТО ЕТНИЧЕСКИЯТ ФИТИЛ ПОД КМЕТСКИЯ СТОЛ ГОРИ

Дори и малките чавета (от ром. ез. „деца” – б. а.), ония, които крещят пред камерата на БГНЕС „Българите да умрат, циганите да живеят!”, вече знаят, защо се санира блок „Кармен”. Идат избори, вече съмнително почнаха да се колят овце и да се варят в по двайсет казана на огнищата в гетото, както остроумно отбелязаха с джокондовски усмивки Лора Крумова и Галя Щърбева, водещи на предаването „Комбина” по Нова ТВ, докато ромките тичаха презглава по стълбите на изтърбушения си откъм вътрешности, канализация и сградна инсталация блок, за да си отсипят от курбана.

Само с курбан обаче тая година казанлъшките роми няма да минат. Общината им е подготвила и един непоискан подарък, каквото е санирането на полуразрушения блок, в който голяма част от жилищата са необитаеми, защото собствениците им са прогонени от лихвари. Какъвто беше случаят с екс-общинския съветник Боян Шибилев, описан в поредица от мои статии в общинския в. „Искра”, същият оня Шибилев, който заради дългове емигрира с цялата си фамилия в с. Ветрен.

От Гърмен до „Кармен” разстоянието на стандартна географска карта, окачена в един кметски кабинет примерно, е точно толкова, колкото е дебелината на една обикновена санировка, освен ако някой не „пощипне” от дебелината й до края на ремонта. Точно толкова пренебрежимо е и разстоянието на искрата, която може да прелети, за да разпали тлеещата от години омраза между двата етноса.

Няма омраза между българи и цигани в Казанлък, ние живеем в сговор!, ще тръгнат да ми опонират кметските тролове. Аз пък ще им отвърна, пак изгледайте материала на кореспондента на БГНЕС Иван Янев, пак чуйте думтежа от скачанията на ромските боси крачка върху покривите на металните гаражи на българите от бл. 111 в ЖК „Изток”, който наричате „Китайската стена”, чуйте крясъците за българска смърт и цигански живот от вчерашните детски ромски усти, осиротели откъм млечни зъбета, и чак тогава предлагам да си преговорим, кой и защо ги възпитава така.

Ако този репортаж не ви стига, предлагам по-възрастните от вас да си спомнят, как цял Казанлък се вдигна преди четвърт век навремето, за да иска връщането на смъртната присъда от тогавашния президент Желю Желев, тъкмо когато беше току-що отменена, заради двамата цигани, които убиха таксиметров шофьор и изнасилиха до смърт приятелката му на Тюлбето.

Помните ли, как цял град се вдигна срещу ромите тогава?

Аз помня.

Помня и българските младежки наказателни бригади, водени от небезизвестния на тогавашните ъндърграунд казанлъшки среди Лазар Маджаров (Лальо), който пребиваше с голи ръце и ритници, де що види циганин на Лъвовата чешва, ул. „Искра” или „Скобелевска”. Така само за седмица ударната група от български тийнейджъри, въоръжени с летви и колове, успя да прочисти откъм ромско присъствие за няколко години центъра на Казанлък.

Веднъж дори полицай спря разгневения отряд от непълнолетни хеви-метъли и новоизлюпили се скинари, точно до бръснарницата до Баня №1 и тихо ги посъветва: „Бийте ги, ама по-кротко ги бийте, момчета! Ако може, без летви!”

Ей така каза полицаят и отпраши на моторетката си.

Лальо скоро си намери майстора, подгонен за други престъпления, после се кротна, женен за евангелистка в София, а понастоящем изхранва петчленното си семейство като примерен съпруг в Испания. Споменът за „безстрашния” Лальо, който сам раздираше със стъкла гърдите си, а после ни премяташе, че е влизал сам в ромската махала, точно този спомен в главите на тогавашната казанлъшка младеж обаче остана.

Какво стана с убийците на таксиметровия шофьор и приятелката му, нямам представа. Сигурно отдавна са на свобода. Или ако още лежат, то е за други престъпления.

А спомняте ли си, когато циганите настръхнаха, заради убит от ток ром, който умря, увиснал на българска ограда в опит за кражба от вила на „Тюлбето”. Тогава пък ромите настръхнаха, готови да убиват българи, спомнете си репортажа на Десислава Петкова в несъществуващата вече Ефирна телевизия „Казанлък” на Стефан Калчев. Собственикът на вилата тогава бе осъден за убийство и ромите се куртулисаха.

Защо припомням тези мрачни страници от историята на етническите конфликти между казанлъчани и роми? Защото, ако вие сте късопаметни,  неуважаеми кметски тролове, то аз не съм. И си давам ясна сметка, колко малко му трябва отново на Казанлък, просто едно привилегировано ромско саниране, изготвено в нарушение на закона, което толерира циганите пред българите, за да се присетят последните кой им крещи смъртта и скача по металните им гаражи!

Твърде евтин и опасен предизборен трик, г-жо Стоянова! Не подценявайте ситуацията, заради един никому ненужен (освен на приближените Ви в кметската администрация) Ваш втори мандат. Не си играйте с живота на хората! Нито българите в Казанлък са толкова глупави, колкото си въобразявате, нито ромите.

Помислете над това. Съвсем серизно.

А докато мислите, ако този процес изобщо някога ви се е отдавал, вземете пример от старозагорския кмет от ГЕРБ Живко Тодоров. Той готви втора вълна на събаряне на незаконни ромски къщи, просто защото в Стара Загора незаконни български такива няма, ако изключим някой и друг мутренски палат.

И пак ще си го изберат Живко заралиите, и има защо, така че и българите ще си гласуват за него, а защо не и ромите, нищо, че им събаря къщите.

Защото, убеден съм, по-добре няколко съборени незаконни къщи, независимо от етническата им принадлежност, отколкото община в руини!

Това имах да казвам, убеден, че сам си говоря. Просто за да съм чист пред съвестта си, че съм предупредил навреме.

Светлозар Стоянов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram