БСП си връща Бузлуджа

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което се посочва, че с РМС № 731/30.09.2011 г. на БСП се прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху Дом-паметник комплекс връх „Бузлуджа”.

В писмото се казва, че БСП изразява готовност процедурата по безвъзмездното прехвърляне на собствеността на имота да бъде финализирана с подписване на договор.

Още през 2011 година БСП поиска собствеността на паметника Бузлуджа да бъде прехвърлен на партията. Желанието на социалистите да станат собственици на паметника дошли, след като премиерът Бойко Борисов се закани да им го прехвърли, за да си го стопанисват.

Социалистите са готови за поемат поддръжката на паметника, ако тя стане тяхна собственост. Те претендират, че монументът е интелектуална собственост на БСП и затова е редно партията да си го управлява.

Обясниха, че още на следващия ден, след като паметникът бъде прехвърлен на БСП, младите социалисти ще започнат мащабна акция за набиране на средства, за да бъде възстановен блясъка му от годините на неговото създаване. За целта имаше идея да бъдат пуснати в обръщение юбилейни марки, открити набирателни сметки, средства ще се набират и чрез смс-и.

Според Антон Кутев, ако БСП е била станала собственик на паметника при управлението на тройната коалиция, това щяло да се възприеме от обществото като акция за самооблагодетелстване.

Социалистите се заканиха да спрат течовете на паметника, да оправят покрива, за да бъде спря процесът на разруха.

Нищо от това не се реализира тогава

През 2015 година Бойко Борисов покани БСП заедно да спасяват чинията на Бузлуджа. Премиерът тогава бе гост на традиционния празник на розата, който се провежда за 113-и път в Казанлък. „Дадоха ми проект за Бузлуджа, ще дам и на БСП да го видят, ако искат да направим нещо заедно, за да предотвратим разрухата там“, коментира Борисов. По негови изчисления това ще струва на държавата 2,5 млн. лв. За проекта ще разчита на проф. Николай Овчаров, защото му вярвал.

„Аз съм против непрекъснато да се отрича всичко и да се правят квалификации като тоталитарно изкуство. Казах само, че съм готов да говорим за този паметник на културата, защото и той е символ“, каза още Борисов. Той напомни, че БСП вече е отказала да си върне собствеността на монумента, когато правителството е предложило.

„Рушащият се монумент на Бузлуджа има шанс да бъде реставриран. Това ще стане възможно благодарение на кампанията за набиране на средства. За първите стъпки по консервиране на паметника са необходими 100 хил. лв. Инициативата е на основателя на фондация „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова.

Средствата ще се използват за необходимите първоначални изследвания на сградата като конструктивно обследване и архитектурно заснемане. След като се уточнят реалните стойности за проекта, неговото задействане и финансиране би било възможно по европейски оперативни програми или като публично-частно партньорство.

„Вниманието ни е насочено към възстановяване паметника на Бузлуджа, който е не само история, а има и бъдеще като културен обект“, заяви кметът на Казанлък Галина Стоянова. /Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram