Ст.Загора в борба за 5 млн.евро с още 20 града до края на юли

Представители на Община Стара Загора, която се класира сред 21-те града в конкурса Mayors Challenge /Предизвикателство за кметове/, борещи се за наградата от 5 млн. долара на фондация Блумбърг, участва в проведената среща (Ideas Camp) на финалистите в Берлин.

По-рано през годината 155 града-кандидати представиха проектни идеи, от които бяха избрани Амстердам, Атина, Барселона, Болоня, Бристол, Бърно, Кардиф, Флоренция, Гданск, Къркли, Краков, Лондон, Лисабон, Мадрид, Шаербек, София, Стокхолм, Хага, Варшава, Йорк и Стара Загора.

В началото на първия работен ден участниците са били приветствани от основателя на фондацията Майкъл Блумбърг – бивш кмет на Ню Йорк, който вечерта се е срещнал и разговарял с тях на прием в арт работилницата на Олафур Елиасон – артистът, изработил статуетката за победителите.Ръководителят на старозагорския проект Румяна Грозева, изп.директор на Агенцията за регионално развитие и директорът на общинската дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция“ Георги Симеонов разговаряха с милиардера-филантроп и му подариха фотоалбум на Стара Загора.

Работната програма е била наситена с лекции, упражнения     и срещи с консултантите, с които до този момент екипите са работили основно онлайн. В Ideas Camp са взели участие като лектори и говорители водещи топ мениджъри от NESTA, CITYMART, MINDLAB и Община Пало Алто, както и представители на миналогодишните победители по програмата Mayors Challenge от САЩ – Филаделфия, Чикаго, Санта Моника и Провидънс.

В Берлин финалистите проведоха срещи със специалисти в различни области с цел проектните им идеи да бъдат доразвити и обогатени в условията на конкуренция и партньорство, а екипите да получат съвети и обратна връзка. До 31.07.2014 г. те трябва да подготвят окончателните проекти, с които ще се борят за голямата награда от 5 милиона Евро. Освен нея, още 4 идеи ще получат за реализацията си по 1 милион Евро.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram