Първи вариант на Матурата за 7-ми клас

Седмокласниците ще работят по Вариант 1 на    националното външно оценяване. Тестът за матурата бе изтеглен от Зина Соколова от „Азбуки“.Тази година изпитът започна в 9 ч., .

Оценяването на работите тази година ще се извършва онлайн и затова трябва да пишат с черен химикал. Другата новост е баркодът на изпитните бланки, който ще бъде на всяка една страница. По думите на зам. – образователният министър Таня Михайлова това ще пречи разменят на страници, както се е случвало преходни години.
Форматът на изпита се запазва. Първата част ще тестова със затворени и отворени  въпроси, втората – преразказ с дидактическа задача. „По различно е, че това е единен изпит. Няма първи модул, който е национално външно оценяване, и втори, който е за кандидатстване. „, заяви  Михайлова.
Седмокласниците ще имат право да напускат залата след 60-тата. Това е времето, в което трябва да се справят с теста. „Ако няма да пишат по преразказа, предават изпитните си работи на квестора. „, обясни Михайлова. Тя съветва учениците да мислят и да работят по всички задачи, за да покажат по – добри резултати. Седмокласниците могат да съберат максимум 100 точки от двата модула.
Резултатите от изпита трябва да бъдат готови до 27 юни. С него учениците формират бала си за  кандидатстване в гимназия.

2764 ученици в областта се очаква да се явят на изпитите за Национално външно оценяване след седми клас, с които се кандидатства за гимназиите и професионалните училища.

monitor.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram