Община Казанлък в дъното на таблицата по усвояване на евросредства

Казанлък попада в групата на общините с незадоволително усвояване на евросредства показва изследване на Института за пазарна икономика, публикувано преди дни.

Към края на януари тази година на глава от населението Община Казанлък е успяла да усвои по 409 лева. За сравнение в Костинброд сумата е десет пъти по-голяма-по 4 829 лв.на калпак, във варненската Бяла са 1 600 лева, в Малко Търново 689 лева на всеки жител.

В областта ни най-силна усвояемост на европари по проекти има в Раднево, където на човек се падат по 629 лв., в община Стара Загора-473 лв., а в Чирпан-383 лв.

До 31 януари 2015 г. в казанлъшко са изплатени по договори по проекти на Общината 28 978 287 лева. „Проблемите с усвояването на европейски средства се дължат както на административна немощ при някои от по-малките общини, така и на ниското качество на стратегическите документи за развитие. Наличието или липсата на близки отношения на местната администрация с централната власт също играе роля за това някои общини да имат повече изпълнявани проекти за сметка на други”, е изводът на Института по пазарна икономика за ниските резултати на общините при усвояването на евросредствата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram