МИШЕНА: Институтът по розата поръчан за съсипване на Галина Стоянова?

Има явни интереси Институтът по розата да бъде приватизиран, твърди наш източник оттам. Терминирането му е политическа поръчка отвисоко и е цената на евентуален втори мандат за Галина Стоянова, според служителя, все още работещ в ИРЕМК и пожелал анонимност, за да извади наяве смразяващи истини.

 

„В момента в Института има ужасяващ лов на вещици. Преследвани са работещите хора, защото целта е да го баталясат”.  Натискът е политически и идва от ГЕРБ, твърди служителят в интервю за Пресс ТВ срещу гарантирана конфиденциалност на името му.

Близък човек на премиера Бойко Борисов имал интерес от приватизацията,

човек, който има бизнес в земеделието в съседна на Казанлък община, посочи източникът ни.

Първите факти, водещи към вероятността за умишлена трансформация на Института по розата, са още отпреди три години, когато на официална среща на розопроизводители тук кметът Галина Стоянова предлага на тогавашния земеделски министър от ГЕРБ Мирослав Найденов промяна в статута на научното звено и поемане на част от издръжката му от Община Казанлък и съответно и образуването му в общинско предприятие. Така излизайки изпод егидата на Селскостопанската академия и ставайки общински, ИРЕМК лесно може да бъде сложен на тезгяха за продан.

 

Залогът Галина Стоянова да продължи  да кметува е именно поръчката с унищожаването на Института по розата

 

и преминаването му в частни ръце, сделка възложена й точно от най-висшестоящия в партията ГЕРБ, предполага вътрешният ни човек.

„Всичко като съзнателно придвижване в тази посока започна с протестите през октомври 2014 г. Очевидно те бяха старателно подготвени от ГЕРБ, още в първия ден в Института дойде тогавашния депутат Аксения Тилева. Носеше се от партията храна за стачкуващите, най-арогантни бяха полевъдните работници. Те имат паралелен бизнес, припокриващ основната им работа тук, става въпрос за конфликт на интереси, но най-яростно  защитаваха с тъпани и ковчези грозната депеша бившият директор Недков да бъде изгонен, защото отказа на ГЕРБ да участва в разрушаването на Института”, заяви източникът ни. Според него Галина Стоянова е знаела за всяка крачка от развитието на протестните действия и е напътствала размирния процес. В играта била бившата шефка на ИРЕМК Наташа Ковачева и синдикалните лидери, несменяеми от 20 години. Те били в комбината с нерегламентирания личен интерес от паралелната дейност с лавандулови и розови резници и не само. Имало и натиск хората да стават членове на ГЕРБ срещу заплахи за оставане на улицата.

 

От 2013 г. Институтът няма акредитация за издаване на сертификати по изпитване на розовото масло,

 

сочи служителят, пожелал анонимност. И в момента е така.

Бавно и сигурно се закрива отдела по козметика, изнесени били рецептурните книжа на няколко патентовани продукта и продадени на частници. Реплики на розов гел с марката ИРЕМК се продават масово в Павел баня, произведени са в частни фирми. Сред имената на заинтересованите от бизнеса с копията на козметика с марката на Института е и това на Радион Попов. В момента той е търговски представител на България в арабско емирство.

 

Лаборантите излизали в отпуск точно по време на сезона, за да работят за частници, а директорът си затварял очите.

 

ИРЕМК в момента само прибира розовия цвят от насажденията си и го продава на частни фирми, розово масло там не се произвежда, работи само минилабораторията и то без акредитация.

От близо 2000 дка земя, собственост на Института по розата, само 600 са обработваемите, останалите не се поддържат и скоро ще бъдат бракувани, а след това се цели и продажбата им. Площите са апетитни, намират се от двете страни на пътя за прохода Шипка. Институтът притежава оранжерии и дестилерия, също силно привличащи приватизаторски щения. Към активите са и сгради и паянтови постройки, безплатна вода за поливане, лаборатория и минидестилерия, твърди вътрешният човек.

 

Може ли да бъде стабилизиран Институтът и да се разсее митът за неговата непригодност?

 

Оказва се, да, пак според човека, наблюдаващ отблизо ставащото там.

В момента от наеми на розоварната се реализират 35 000 лева, а от оранжериите 15 000 лв.годишно. Ако се осъвремени дестилерията, тя може да произведе около 70 л розово масло, чиято пък пазарна цена е от близо 7 000 евро за литър. Приходите са добри на фона на годишната издръжка на ИРЕМК, която възлиза на около 230 000 лева. Козметичните продукти, издавани в серия от по 70-80 броя също се търгували добре и носели финансови ползи. Поставянето на далаверите с лавандуловите и розовите резници под строг контрол и спирането на кранчето за източването му, щяло да доведе до увеличаването на печалбите на Института, твърди източникът ни.

Очаквайте продължение!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram