Чиновническата улица не се сбъднала в Казанлък

Улица „Чиновническа“. Така да бъде именувана улица в Казанлък, тя да води към Княжеския площад, а на него да бъде построено монументално здание, което да приюти всички държавни служби на града.

Предложението за името на улицата никак не е шега, то датира от 1925 г. и за него официално се разказва в казанлъшката преса.

Тогава в градеца според статистиката имало 23 държавни учреждения, сред тях казармата, участъковото инженерство, две мирови съдилища, бюро за укрепване на пороищата, държавен разсадник, архиерейско и мюфтийско наместничества, опитно поле за рози и др.

„Желателно е на третия ден на Коледа, когато празнуваме освобождението на Казанлък, кметът да дава банкет на всички шефове на държавни учреждения, техните заместници и секретари“, се предлага в дописка на вестник „Казанлъшка искра“.

Местният индустриалец М.Стайнов инициирал създаването на Златна книга към Градското-общинско управление, в която вписвали имената на всички държавни чиновници със заслуги към града, селата и околията.

Именуването на улицата не се случило, не ни е известно къде се дянала и Златната книга.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram