Галерията ни представя казанлъшки художници в Кюстендил

На 14 юни 2018 г. Художествена галерия – Казанлък открива в Кюстендил изложба на казанлъшки художници, съобщават от културния институт.
Гостуващата колекция, която е представително лице на 117-годишната казанлъшка Галерия, включва творби на 25 художници, родени в малкия Подбалкански градец – от възрожденския тип художник от края на 19. век Иван Енчев – Видю и първите живописци, излезли от калните улички, за да учат в Европа в началото на 20. век – Захари Желев, Петко Клисуров, през художниците от Родно изкуство – Дечко Узунов /с 4 картини/, Иван Милев /с 11 негови творби/, Иван Пенков /4/, Ненко Балкански /3/. Още – произведения на Кольо Колев /1/, на Чудомир /3/ и Мара Чорбаджийска /2 – „Пиерета” и „Интериор-кабинетът на Чудомир”/, на Петрана Клисурова /2, Васил Бараков, на Димитър Радойков и Константин Трингов, Васил Иванов, Тодор Карасимеонов и Стефан Паров, Теньо Щерев… Една богата колекция от общо 59 творби – портрети, пейзажи, рисунки и скици, отразяващи търсенията и етапите в творчеството на тези художници, всички родени в Казанлък, но намерили своето значимо място в националния художествен живот.
До края на месец август постоянната експозиция на Галерията е променена. На мястото на пътуващите за изложби в страната картини има извадени от фонда и експонирани творби на същите или други рядко показвани автори. Възползвайте се от промяната и посетете Галерията отново!

На снимката: Мара Чорбаджийска_Пиерета _м.б., платно_100x65

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram