Спасиха мече от бракониерска примка до с. Осетеново

Служители на Национален парк „Централен Балкан“ са успели да спасят мече от бракониери, информират от Дирекцията. Сигналът за уловена в бракониерска примка мечка е постъпил на 7 юни в Калоферския офис на Парковата дирекция. Служителите на НП „Централен Балкан“ тръгват към мястото в близост до с. Осетеново, където намират бедстващото малко мече. Парковите служители са повикали експерт от Сдружение за дива природа „Балкани“, който потегля за спасителна акция с необходимото оборудване.

Жертва на бракониерите е младо, двегодишно мече. То е упоено и освободено от примката. Животното е измерено, взети са му проби за ДНК анализ. Спасителите го кръщават Джими на името на парков служител, участник в акцията. Поставят и GPS-GSM нашийник, за да може да се следи движението му. Мечето е откарано в Националния парк до място, което според служителите на Парковата дирекция е безопасно. Екипът е изчакал животното да излезе от упойката и да започне да движи стабилно. Парковите служители вече са получили и първите данни за придвижването на животното.

От Дирекцията на НП „Централен Балкан“ апелират да не оставаме безразлични към подобни посегателства. Те са строго наказуеми съгласно съществуващото законодателство.

При подобни случаи сигнали могат да се подават на телефони: +35966801277 – всеки делничен ден от 8:00 до 16:30 и +359886090658  – в извънработно време, както и на е-mail: office@centralbalkan.bg.

/Сн. НП „Централен Балкан/

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram