Петима в Спешното след пчелна атака до „Розариума“, общинският екоконтрол спи

Петима казанлъчани са приети в Спешния център с множество ужилвания от пчели по тялото. Хората са пострадали от пчелната атака в района на парк „Розариума” днес по обед, сред тях има и деца. Някои са проявили симптоми на алергична реакция.

Превъзбуденият рояк излетял да жили наред от кошери, поставени върху гараж в имот на ул. „Освобождение” 27. Къщата е в изключителна близост до парка, където по това време имаше майки с деца и възрастни.

Ветеринарният лекар д-р Генко Мирев предположи, че стопанинът на кошерите вероятно е опитал да вади мед, но нещо е разгневило насекомите и те започнали да нападат  наред. Лекарят е успял да затвори кошерите, но вече десетки пешеходци бяха нападнати. Пострада и нашия екип, докато правеше репортаж за инцидента. Операторът Делян Тенев е с оток под окото, Жоро Манев по крайниците.

Според съпругата на собственика на двата кошера, той също пострадал,  яростта на медоносните животни не е за първи път. Имало и друг случай преди време, когато роякът се впуснал в мощен щурм.

Според общинската наредба за отглеждане на домашни животни на територията на града е абсолютно забранено пчелни семейства да се поддържат в имоти, намиращи се в близост до представителни обществени места, каквото е парк „Розариума”. Глобата може да достигне до 150 000 лева.

По ирония кабинетите на местното представителство на бившето ХЕИ се намират на метри от разбеснелите се пчели. Инспекцията също може да наложи глоба в този конкретен случай.

Общинският екоконтрол вероятно грубо е прескочил задължението си да контролира спазването на Наредба №7 по неясни причини. Кошерите се намират на покрива на гаража в двора и са крещящо видими от улицата.

Каквито и да са причините за сериозното неглижиране на служебните ангажименти на екоконтрольорите, десетките ухапани от пчелите днес поставят сериозни въпроси за контрола върху контролиращите.

Pcheli_01Pcheli_02Pcheli_03Pcheli_04Naredba7

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram