Информационна среща „Опознай рисковете, за да ги избегнеш“

Министерство на здравеопазването, Община Стара Загора и РЗИ – Стара Загора организират

Информационната среща под мотото „Опознай рисковете, за да ги избегнеш!“. Тя ще се състои в Стара Загора на 15 юни, като проявата има за цел да информира населението за най-честите заплахи и начините за предпазване и реагиране при непреднамерен или преднамерен битов травматизъм, както и начините за действие при масови бедствия.

Информационната среща е част от национална кампания, която ще се разгърне в 19 града на страната и ще има за цел да повиши информираността на целевите групи относно преднамерения, непреднамерения и масовия травматизъм.

Партньори на кампанията са Община Стара Загора, Регионална здравна инспекция – Стара Загора, браншови организации, НПО на национално и регионално ниво, национални и регионални медии, лидери на мнение, травматолози, здравни специалисти, журналисти.

Травматизмът е третата водеща причина за смъртни случаи в Европа. При по-високо ниво на информираност на хората последствията – физически или психически травми, инвалидизация, големи обществени разходи могат да бъдат избегнати.

По данни на Евробарометър за 2010 г. 10% от българите знаят за домашно насилие спрямо жени в техния кръг от семейство и приятели, 11% познават жени, които са били жертви на домашно насилие, а 97% са чували за домашно насилие над жени. 56% мислят, че домашното насилие е разпространено в нашата страна.

В последните години в България се наблюдава увеличаване на домашното насилие. То обхваща физическия и психически тормоз в семейството. По данни на Центъра за превенция на насилие и престъпления жертви на домашно насилие стават предимно жените, децата, възрастните хора и в много малък процент – мъжете.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram