Кметът Галина Стоянова бе удостоена с почетен плакет на НФК „ Димитър Гайдаров – 1906г.- 1989г.“

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова бе удостоена с почетен плакет на НФК „ Димитър Гайдаров – 1906г.- 1989г.“ за принос в съхранението и разпространението на българския фолклор и култура на финала на конкурса в неделния ден в парк „Розариум“ в Казанлък. Галина Стоянова благодари за оказаната й чест и даде висока оценка за постигнатото от организаторите през годините.

Третото издание на Национален фолклорен конкурс „ Димитър Гайдаров – 1906г-1986г“ се проведе под патронажа на Кмета на Общината и тази година събра над 1500 участници от повече от 70 фолклорни формации и стотици индивидуални изпълнители от всички фолклорни области – Пиринска, Шопска, Тракийска, Странджа, Северняшка , Добруджа и Родопска показаха характерни за техните области песни, танци и облекло.

Като продължител на делото на Димитър Гайдаров и за съхранение на традициите във фолклора с почетен плакет бе удостоен и Ансамбълът за народни песни и танци „Искра“ при Народно читалище „ Искра – 2000“ – Казанлък.

Участията в в програмата бяха оценявани от жури с председател проф. Тодор Киров от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Организатори на НФК „ Димитър Гайдаров – 1906 – 1986г.“ са Община Казанлък, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив,  НЧ „Възродена Искра“ и ФА „Гъдулица“.

Фолклористът Димитър Гайдаров, на когото е посветен конкурсът е един от най-изтъкнатите  за времето си фолклористи не само в Казанлъшко , но и в България. Роден през 1906 г., Димитър Гайдаров основава фолклорните ансамбли „Арсенал“ и „Искра“, които радват публиката с красиви народни танци и днес. Димитър Гайдаров е създател на музикални школи за народни инструменти и народно пеене в Казанлък, както и на 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в Долината на розите. Едни от първите ученици на Средното  музикално училище в град Котел са възпитаници на Гайдаров. Освен музикант и диригент, той  е автор на множество инструментални и вокални фолклорни обработки, запазени от поколенията любители на българската народна музика.

Пресцентър на община Казанлък

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram