Казанлъчанин създал Галерия „Алма матер“

 

Геологът проф.Георги Шишков като председател на Фонд „Изкуство“ успява да издири и да подреди в художествена галерия многобройните произведения на изкуството, дарени на Софийския университет през 80-те години на ХХ век.

Днес колекцията се помещава в Галерия „Алма Матер“ на столичаната улица „Оборище“.

Макар научната кариера на Георги Шишков да се развива в областта на геологията, роденият на 11 юни 1939 г. в Казанлък професор, притежавал забележителен афинитет към плодовете на талантливите творци.

Освен повечето от 200 научни статии и разработки по геология, професорът оставя спомен за активната си обществена дейност. Той е автор и на няколко книги ”Ум царува, ум робува”, “Новопоговорки и пословици”, „Хроники за времето след падането на Теодосий I Правец“ и др

Галерия „Алма Матер“ е ориентирана към студентската и преподавателската публика на СУ „Св. Климент Охридски“, но и към цялата културна общественост. Представят се широк кръг произведения – от млади до утвърдени автори, в разнообразни жанрове: живопис, графика, скулптура, фотография, инсталация, видео-арт, пърформанс. Галерията притежава няколкостотин произведения от наши и чужди художници и фотографи, чиито престиж е безспорен. Благодарение на проф Шишков фондът на „Алма Матер“ може да съперничи на много други.

prof.G.Shishkov

На снимката: Проф.Георги Шишков /1939, Казанлък-1999, София/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram