Гълъб носи името на Казанлък

 

В двора на Математическата гимназия в Казанлък и тази година се събраха любители на пернатите на изложба-базар на гълъби и екзотични животни. Традиционно изложбата се провежда по време на Празника на розата и е организарана от местния Клуб на гълъбовъда „Розова долина“. Сред множеството от красиви пърхащи, интересен е гълъбът, носещ името на Казанлък.

Породата Казанлъшки високолетящ гълъб се развъжда предимно по нашия край, но се среща и в други райони на страната. Птиците могат да летят високо в продължение на 4-8 часа. Срещат се екземпляри в различно оперение-черни, сиви, бели и пъстри.

Породата, носеща името на града ни, е със спуснати под опашката криле с 14-16 пера, по-рядко 12-17 на брой.

Казанлъшкият клуб “Розова долина” е регистриран през 2008 г. като сдружение с нестопанска цел и развива активна дейност в популяризирането на спортуване с гълъби. Помага на млади хора да разбират и се отнасят с любов към животинския свят и към опазване на природната среда.

Сдружението е отворена организация за всички, които обичат и съхраняват природните дадености, животинското и растително многообразие и спазват приетите правила. Председател е Петко Цеков.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram