Няма да строят цех за производство на олово в Стара Загора, инвеститорът ще търси компенсация от Общината

Дружеството, което бе обявило своите намерение за изграждане на цех за производство на олово, се отказва от строителството, става ясно от позицията му, публикувана в БНР – Стара Загора на 9 юни.

Инвестиционното предложение „Изграждане на цех за производство на олово” е стартирало през 2017-а и в разработването му са участвали „водещи експерти – еколози, икономисти, юристи и т.н. „Във всеки един етап от развитието на проекта, същият беше съгласуван с компетентните местни и държавни органи, а в немалко случаи бяха съобразявани и предложения, които постъпваха от отделни граждани“, се казва в позицията.

От „Ресайкъл Компани“ ЕООД посочват, че преди насроченото за 10 юни обществено обсъждане на предложението е „подета негативна медийна кампания“, която се е отразила и на нагласите на обществеността за реализацията на проекта. „Стигна се до там, че Община Стара Загора промени своето положително становище за изграждането на цеха, като само преди няколко дни посочи, че инвестиционното намерение е абсолютно неприемливо“, се казва в позицията. За дружеството „е напълно необяснима смяната на позицията на един от основните участници в съгласувателната процедура – Община Стара Загора, която само в рамките на 4 месеца дава две коренно противоположни становища, свързани с реализацията на проекта“.

„Реализираните разходи, както и пропуснатите ползи няма как да бъдат оправдани с непоследователното отношение на компетентната община, поради което ние заявяваме, че ще търсим справедлива компенсация“, заяви инвеститорът.

В същото време, продължава напрежението и безпокойството сред жителите в квартал АПК, въпреки развоя на събитията от вчера. Над 1000 са подписите до момента срещу разрешителното за строеж, съобщи за радио Стара Загора Милена Митева, организатор на протеста.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram