Ще се осмели ли някой да сезира Комисията за конфликт на интереси за продажбата на училище „Димитър Андреев”?

Окръжна прокуратура Стара Загора прекрати преписката, образувана по сигнал на Медийна група „Вис виталис”, в който се предполага, че вследствие умишлено неполагане на грижи от страна на кмета Галина Стоянова за управлението на общинско имуществото, бивше училище „Димитър Андреев”, са възникнали значителни щети за казанлъшката община.

Окръжният прокурор Вероника Гьонева отказа да образува досъдебно производство. Гьонева не е сезирала и Комисията за конфликт на интереси, както се настоява в сигнала ни, алармиращ за умишлено обезценяване на имота, бивше училище, с цел продажбата му на зам.кметската съпруга Галина Косева.

В постановлението за прекратяване №609/20.05.2015 г. обвинителят не дава отговори на  редица въпроси, поставени от медийната група. Не ни бяха показани и исканите от нас документи по случая.

Обвинителят обаче е потвърдил всичко, изнесено от журналистите ни в поредицата материали по темата.    Училището е продадено след два палежа на Косева, на цена 410 000 лева, два пъти по-ниска от онази, която е имало само преди три години-повече от 900 000 лева.

Бившето училище е било охранявано от фирма „Сириус”, установява прокурор Гьонева, но в същото време два пъти палено…

Окръжният обвинител не споменава дали Галина Стоянова е потърсила отговорност на „Асо Сириус” ЕООД за пропуски в охраната, довели до пожари и унищожаване на имущество.

Гьонева не е отразила в постановлението си и дали сградата на училището е била застрахована, дали кметицата е настоявала за парично обезщетение и дали такова е постъпило в местната хазна.

Констатирала е, че са изгорели едва 100 кв.м каратаван и дървени шкафове…Гьонева не е установила и дали е водено досъдебно производство в тази връзка. Явно не е. Оставен е неустановен и лишен от справедливо назидание виновникът.

Но пък охотно Гьонева е посочила, че всъщност зам.кметската жена Галина Косева съвсем не е несериозен бизнес-играч и разполага с впечатляващо добри пари.

„Видно от Годишната данъчна декларация по чл.92 от ЗКПО за 2014 г., ОПР и баланс на „Бул Ал” ЕООД /фирмата е еднолична собственост на Косева, бел.ред./ за 2014 г., фирмата е декларирала 1 599 472 лева счетоводна печалба. В обясненията си Косева сочи, че към момента на търга /ноември 2014 г. бел ред./ в брой и по банкова сметка фирмата е разполагала с над 2 000 000 лева. Освен това е изтеглила банков кредит с цел реализиране на инвестиционен проект”, пише в постановлението прокурор Гьонева.

Ако пожарчето е локално и е нанесло незначителни вреди защо тогава цената на училището е толкова ниска?

Щом Косева е състоятелна местна милионерка, явила се сама на общинския търг, подготвен от съпруга й, защо цената на школото е занижена четири пъти в сравнение с оценката отпреди три години?

Защо не ни бяха предоставени папките с документи, които поискахме? Защо местната власт се скри зад прокуратурата и зад удобната фраза „Води се досъдебно производство”?

Защо прокуратурата не сезира Комисията за конфликт на интереси как кмет продава евтино имот на семейството на зам.кмета си?

Нищо лично към гореизброените персони.

Медийна група „Вис виталис” изнесе предостатъчно материали и документи за съмнителни действия и резултати. Нека читателите преценяват за изрядността в дейността на Община Казанлък!

Ние се оттегляме от по-нататъшно търсене на фрагменти по случаите, за които сигнализирахме прокуратурата. Тя се произнесе по този! За училище „Димитър Андреев”. Няма да обжалваме повече. Няма и да наблюдаваме отстрани как полиция и прокуратура удължават сроковете по сигналите ни и протакат произнасянето. Сигурно имат причина за това!?

Предполагаме и очакваме и по останалите сигнали, подадени от нас аналогичен резултат. Прекратяване.

Подозираме и отказ за образуване на досъдбено производство и прекратяване на преписката за съмнителните талони за налагането на санкции при кратковременното паркиране, за изрядността на документацията за санирането на ромския „Кармен”, за изчезналата сепарираща станция на „Грийнпланет” и потъналите общински пари там, за…, за..и още много за.

Пресгрупата ни, а и цялото журналистическо войноство и аудиториите ни видяха образцово показно със „Случая Манев”. Как съглашението кмет Галина Стоянова-прокурор Кръстин Кацаров в Казанлък ни направи известни със срастването между местна изпълнителна и съдебна власти. Съглашетелство, основано на лъжи и целящо да се разправи с нерегламентираните инструменти на властта с един журналист.

Но няма да спираме да показваме новите си разкрития, а те не са малко. Няма и да се изплашим от постоянните заплахи, вече почти ежедневие в редакцията ни. Но няма и да сезираме прокуратурата, заради очакваното неглижиране на проблемите от задкулисието.

Ако властите  си сътрудничат против истината и са разпънали чадър върху ограбването на казанлъчани, а журналистите са потърпевши, когато нарушат това статукво, то редно е да бъде сезиран * ОЛАФ за това.

Може би ще се намери някой казанлъчанин с дързост да се осмели и да сезира Комисията за конфликт на интереси. Възможно ли е?

Ако в Казанлък властовите връзки са като ластик, готов да се превърне в прашка, стреляща срещу репортери, то нека Европа го знае. Всеки път, когато има ново проявление. Всеки път, когато европейците чуят за Града на розите, жалко ще го свържат и с града на праните гащи, които по наредба трябва да приберем от терасите направо вътре в Общинска администрация, където е най-доброто място за навързани гащи, не задължително прани.

Тези, днешните политици  дават много „хубав“ пример за бъдещите кметове и съветници, които ще избираме на 25 октомври. Да влезеш във властта, за да се облажиш! Афродизиакът на властта-парите. Съмнителна морална потенция, стимулирана от вродена алчност.

Помните ли един класик беше казал: „…в едната витрина имаше връзки и презрамки, а в другата висеше на две канапчета грамаден жълт молив”. Моливът ни винаги ще е от другата страна на връзките и презрамките. Пишещ.

* ОЛАФ е Европейската служба за борба с измамите

Публикуваме Постановлението на прокурор Гьонева и сигнала на МГ „Вис виталис“

Постановление Окр Прок 2Постановление Окр Прок1Постановление Окр Прок 3


 

 

 


Сигнал Окр Прок2Сигнал Окр Прок.1Сигнал Окр Прок3




Последвайте PRESSTV вече и в Telegram