В Павел баня вече ухае на празник

Седмица след Фестивала на розата, който се проведе в Казанлък, стартира и Празникът на розата и минералната вода в Павел баня. Избор на Царица роза, Цар на минералната вода, руска фолклорна вечер, 25-годишен юбилей на Представителния фолклорен танцов ансамбъл „Детелини“, Павел баня, и гостуващи музиканти от Берлин, са само част от акцентите на пъстрия празник. Проявите започват от тази сряда – 11.06., когато за пореден път павелбанци ще изберат своята Царица роза на грандиозен спектакъл с водещ Драгомир Драганов. Четвъртък – 12.06.  е ден, посветен на гостите на Международния фолклорен фестивал – танцьорите и певците на ансамбъл „Фантазия“ от побратимения с Павел баня град Лиски, Воронежка област, Русия. На лятната сцена  ще се проведат „Руско утро“ и „Руска вечер“, а руснаците по традиция идват със серия от изненади за зрителите на фестивала. Читалище „Напред – 1903“,  Павел баня, ще бъде домакин през този ден на традиционни изложби и представяния на произведения на местни творци.

В петък – 13.06. – ще бъде дадено официално начало на Празника на розата и минералната вода от кмета на общината и новоизбраната Царица роза. По-рано ще започне и дефилето на участниците в Международния фолклорен фестивал по улиците на града, а веселието впоследствие се пренася на лятната сцена.
В съботния ден на 14.06. е време за спорт. На плажния комплекс в Павел баня ще бъде открито „Плувно лято 2014“ с много състезания, конкурси, игри и добро настроение. Претендентките за царската корона, участвали в „Избор на Царица роза – Павел баня 2014“, ще имат възможност да посочат и Царя на минералната вода. Привечер на площада в курорта ще се разрази кулинарното шоу „Селски дворове“ с представяне на вкусотии от всички населени места на общината. По-късно предстои шествие с песни и танци на участващите състави в празника, както и на всички кукерски колективи. Вечерта е запазена за концерт-спектакъла на ансамбъл „Детелини“ – „25 години на сцената“.
В неделния ден на 15.06. на розовите масиви  около Павел баня ще бъде представен ритуалът „Розобер“ с участието  на фолклорни състави. По-късно гостите на празника могат да наблюдават розоварене по традиционни и съвременни методи.
На читалище „Напред – 1903“ за пръв път ще гостуват млади акордеонисти от Берлин, Германия, които ще изнесат концерт в късния следобед. Празникът на розата и минералната вода ще бъде тържествено закрит с галаконцерт на участниците в Международния фолклорен фестивал и връчване на наградите от кмета на общината.
IMG_1744

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram