В Института по розата: Страх и съмнителни синдикални съглашателства с директора?

Има ли съглашателство за съкращенията в Института по розата между синдикалните лидери и директора? Държат ли се профсъюзите като такива или обслужват други цели? Под сурдинка служители признават за заплахи и унижения

 

Ролята на синдикатите е да защитават максимално хората, но в Института по розата в Казанлък /ИРЕМК/ се случва точно обратното, установи наблюдение на Медийна група „Вис виталис”.

Лидерите на двата синдиката от Института не благоволили да присъстват на общите срещи с централното ръководство във връзка със съкращенията в системата на Селскостопанската академия, узна екипът на пресгрупата.

Вероятно, обслужвайки интересите на директора на Института по розата доц.Чаушев, а той на свой ред някакви техни, на синдикатите ползи, заедно посочили кои да бъдат съкратени.

Може да се допусне, че са водени от лични отношения и вражди при предлагането на хора за отстраняване.

Негласно и неофициално това се потвърждава от анонимни източници от средите на служителите. Подписани са вече предизвестията за съкращение, както писа Пресс тв още миналата седмица. Намаляването на състава е предимно от отделите за наука и научно-приложна дейност.

„Не е морално да се дава възможност на тези хора, удобно скрити зад своите позиции в синдикатите, да решават по несправедлив и груб начин съдбите на млади майки с деца, в разцвета на силите си можещи и образовани хора”, се шепне сред персонала, а упреците освен срещу доц.Чаушев са и срещу синдикалните лидири, подозирани в нерегламентирани отношения с директора.

Не е нормално, смятат работещи в Института, пожелали конфиденциалност, един синдикален председател да бъде такъв повече от 20 години, какъвто е лидерът на КТ „Подкрепа“ в Института, без мандатност и без право на колектива от нов избор. От години не били допускани нови хора в синдиката с единствената цел да не бъде сменен лидерът. Броят на членовете и е 4 + нея „вечната“ председателка, изумени са служители на ИРЕМК, които попитахме за степента на синдикална защита там.  До екипа на МГ „Вис виталис” достигнаха  страховете на хората, които били заплашвани от  двамата синдикалисти, те парадирали и се заканвали да се разправят с колегите си чрез „големите си връзки“ с висшестоящите ръководства на профсъюзите.

Припомняме, че миналия понеделник, в разгара на сезона по розобера и розоваренето, бяха оформени предизвестията за съкращаване на петима служители, всички те на средна възраст, специалисти, родители на непораснали деца. Изборът на работещи за отстраняване е в пълно противоречие със споразумение, подписано през май месец между Селскостопанската академия и синдикатите. Според него трябва да се  освободят хора в пред- или пенсионна възраст.

От няколко материала на Пресс тв стана ясно, че преки наблюдатели на процесите в Института по розата бият тревога за случващото се там: обезкървяването му откъм специалисти, туширането на научната работа, поддържането на администрация за сметка на оснвната дейност. Дългогодишни познавачи на системата там коментират, че и нерегламентираната намеса на кмета Галина Стоянова, действията на директора Чаушев водят към едно-опустошаването и обезкостsвdнето на прочутия Институт по розата в полза на частни интереси.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram