Финансовият министър дава 1 млн. лева за новия Музей на розата

Единственият жив Музей на розата ще бъде изграден в Казанлък, като строителството и оборудването му ще бъдат финансирани от държавата. Това стана ясно след среща на кмета на община Казанлък Галина Стоянова и председателя на групата съветници от „Експерти за Казанлък“ в Общинския съвет Николай Ибушев с министъра на финансите Петър Чобанов.
Срещата е продължение на даденото от премиера Пламен Орешарски пред кмета на община Казанлък Галина Стоянова обещание по време на тяхна среща през месец февруари, а именно Правителството да подкрепи изграждането на нова сграда на единственият в света Музей на розата.
Министър Петър Чобанов е поел ангажимент да бъдат осигурени 1 млн. лева за строителството на сградата в парк „Розариум“ от реализирани икономии по Публичната инвестиционна програма на Правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. По тази програма,  която бе в размер на 500 млн. лева, в началото на 2014 г. бяха одобрени за финансиране 392 проекта в различни български общини. Поетото обещание от министър-председателя Пламен Орешарски, че държавата ще намери средства за нова сграда за музей на националния символ на България – розата, която да бъде изградена в Казанлък, е на път да се материализира. Предпоставка това да се случи много бързо е и пълната готовност на Община Казанлък, която има разработен проект с автор арх. Ивелин Недялков и задвижена процедура за избор на изпълнител на дейностите.
Втората добра новина в навечерието на кулминационните дни на Празника на розата – Казанлък ’2014, е, че финансовият министър на България е обещал за довършване на музея и неговото оборудване да бъдат отпуснати още 1 млн. лева, които ще бъдат включени в държавния бюджет за 2015 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram