Депутатът от „БСП за България” Донка Симеонова: Образованието да стане приоритет за държавата, общините и обществото

Нужни са мерки за превенция на насилието

Народният представител от „БСП за България” Донка Симеонова стартира срещите си с учители от казанлъшкото училище „Кулата”, на което бе директор до скоро. Симеонова дискутира с колегите си предложения за промени на Закона за предучилищното и училищното образование. Целта й е да се срещне с повече колеги, както и с останалите  участници в учебния процес, за да чуе всички мнения по места и да ги внесе в парламентарната комисия по образованието и науката, на която е член.

Един от най-важните въпроси е въвеждането на един учебник по един предмет за един клас в цяла България и наличие на многообразие от помагала, категорични са учителите.  Те смятат, че стандартите трябва да се приемат от парламента, тъй като са твърде важни за развитието на образованието. Надяват се, че наредбата за приобщаващото образование ще бъде отменена. Нужни са мерки за превенция на насилието, а не да се обсъждат решения едва след инциденти. „Родителската отговорност е от решаващо значение при поведението на децата в училище. Във всяко училище трябва да има психолози, както и да се намали броя на децата в клас. Повторението във втори, трети и четвърти клас при несправяне с учебния материал, би довело до други резултати в българското училище”, смятат учителите.

„На едно мнение сме и за  изграждането на общински ресурсни центрове в страната, които да поемат специфичните грижи, отсъстващи в училищата, тъй като не е според възможностите на всяко учебно заведение да назначи ресурсни учители и психолози”, обясни Симеонова. Депутатът цели  образованието да стане приоритет за  държавата, общините и обществото,  учителят да бъде уважаван и да има всички условия да се развива в професионално отношение. За педагозите увеличението на заплатата трябва да е обвързано с процента на средната заплата, а не както досега.  За тях най-важната задача на българското училище е да се постигне качествено образование, да се въвлекат учениците в по-смислен свят, който им предлага знание и хоризонт за развитие тук, в родината.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram