В парламента се скараха за имената на местности в Стара Загора

ДПС и Обединени патриоти влязоха в остър спор в парламента заради смяната имената на над 800 местности в Стара Загора.

Повод се оказа декларация от името на ДПС , прочетена от лидера на движението Мустафа Карадайъ, в която той поиска това решение да бъде незабавно отменено, а всички институция да осъдят подобни катове, които създават напрежение и застрашават националната сигурност.

Карадайъ цитира кмета на Стара Загора, че в града имало надпартийно обединение. Според него обаче това било „анти“ обединение, а имената Мехмед и Ахмед явно не били така звучни като Антон. По думите му местност като Байска курия става Чорбаджийска гора. Според Карадайъ решението на общинарите в Стара Загора е тест за демокрацията и толерантността. „Нужен е диалог в обществото“, отсече Карадайъ и обясни, че това е повод за
Демокрацията е светоглед и се основава на достойнство, ценности и права на човека. Демокрацията не е само свободни избори, а непрестанен диалог за ценности“, коментира Карадайъ. По думите му пък институциите трябва да работят срещу популизма, радикализацията и шовинизма. Той призова управляващите д ане обсебват властта и обясни, че тези действия могат да се асоциират с други процеси от близкото минало, визирайки възродителния процес. „Показа се истинската същност на политиката на ГЕРБ. Не само излъгаха 100 000 турци и мюсюлмани. Подиграха се е с техните чувства“, каза той и обясни, че управляващите не са оценили съграденото , основано на консенсуса, визирайки българския етнически модел. „ГЕРБ направи национализма основна държавна политика“, недоволен е Карадайъ. Той се опасява, че това е само началото. „Лесно е да убедиш мнозинството в общинския съвет против турските и мюсюлманските имена.каза още Карадайъ.

Лидерът на ДПС пресрочи времето за декларацията и това бе повод шефката на НС Цвета Карачнчева да го предупреди няколко пъти, а накрая да го прекъсне. Това разбира се предизвика ответна реакция от страна на депутатите от ДПС, които започнаха саКараянчева се опита да успокои обстановката и позволи на председателя на ДПС да довърши декларацията си. Ситуацията обаче отново се нажежи след като на трибуната за декларация излезе Станислав Станилов от „Обединени патриоти“. Той направи кратък исторически преглед като изтъкна, че през 14-15 век топонимите са били сръбски, гръцки и български. Как изведнъж станаха турски и не могат да бъдат сменяни?, попита той. В изказването си обаче Станилов обясни как българския етнически модел не бил измислен от Ахмед Доган, а от българския народ след Освобождението, иначе у нас нямало да останат да живеят толкова турци. Именно пак на БГ етническия модел се дължало и спасението на българските евреи. Накрая той изтъкна, че ние имаме право да определяме как да се казват топомините, без обаче да уточни дали става въпрос за българския народ или за управляващите.

Казаното от него стана повод част от депутатите на ДПС да напуснат пленарна зала, а Йордан Цонев призова проф. Станилов да си даде „ясна сметка“ за разнообразието на религии и етноси в България и че такива катове, като този в Стара Загора могат да предизвикат ответна реакция. „Последните 20 години има отказа от реваншизъм от страна на една истински патриотична част от населението“, каза той визирайки българските мюсюлмани.

През това време самият Мустафа Карадайъ напусна залата. Патриотите пък се почувстваха дискриминирани, че тя му е дала повече време за декларация.

„Нека да успокоим страстите“, заяви Цвета Караянчева и допълни – „Имам еднакво отношение към всички парламентарни групи“.

www.monitor.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram