Изложба със спомени за лагера „Белене” акостира в Казанлък

Пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” е инициатива на фондациите „Остров Белене”, „Истина и памет” и на Културен център Евгений Босилков – Белене”.

На 18 пана тя представя живота в концлагера (1949-1987) чрез писмените или устни свидетелства на оцелели лагеристи. Чрез спомените на бивши лагеристи изложбата дава възможност на различните поколения да добият представа за това как е създаден концлагерът на остров Персин, робския труд, извършван от лагеристите, побоищата над лагеристите и карцера, в който са изтърпявали наказания, бита и условия, в които са поставени въдворените, дневната дажба и глада в лагера, функционирането на женската част на лагера, организиран на съседния остров „Щурчето”, оцелелите горяни, въдворявани „Белене”, свещениците от различните християнски деноминации, въдворени в лагера, оценката за лагера „Белене”, дадена от функционери на БКП, попаднали в него, опитите за бягство от концлагера, поетичното и художественото творчество на лагеристите, въдворяването на представители на мюсюлманската общност, съпротивлявали се срещу насилствената смяна на имената през 1985 г. и др.

Изложбата стартира през декември 2017 г. в София и до момента тя е представена във Враца, Перник, Ловеч, Благоевград, Народното събрание на Република България и на мястото на Втория обект на бившия концлагер „Белене” на остров Персин по време на годишното честване в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим, състояло се на 19 май 2018 г.

При откриването на изложбата в Музея на Чудомир в Казанлък днес, 5 юни, от 17:30 часа, ще присъства един от организаторите на изложбата – журналистът Христо Христов, изпълнителен директор на фондация „Истина и памет”.

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram